Η σταδιακή αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία στην διάρκεια της τελευταίας περιόδου και κυρίως οι πληροφορίες που θέλουν να υπάρχουν απέναντι κάποια εκατομμύρια μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων «όμηροι» του Ταγίπ Ερντογάν που εμφανίζεται έτοιμος να τους στείλει στην Ελλάδα, μοιραία είναι ένα θέμα που βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.
Το θέμα αυτό απασχόλησε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες συσκέψεις στα συν-αρμόδια υπουργεία στις οποίες είχαν εξετασθεί εκτενώς οι επιμέρους παράμετροι αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης εξίσωσης του μεταναστευτικού που αν δεν ελεγχθεί αποτελεσματικά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μια σοβαρή παγίδα για την κυβέρνηση.
Το τι μπορούμε να πράξουμε ως χώρα απέναντι στην διαρκώς αυξανόμενη ροή μεταναστών ειδικά όταν πραγματοποιείται διά θαλάσσης, είναι πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
Στην θάλασσα, σε αντίθεση με την ξηρά, ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών είναι αδύνατος και αυτό γιατί η κίνηση των μεταναστών πάνω στο νερό πάντα ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το Φαρμακονήσι ;
Στην σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίσθηκε η ενίσχυση των κέντρων υποδοχής, καθώς επίσης και η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος σε μέσα και σε προσωπικό, ειδικά στις περιοχές εκείνες που θεωρούνται ευαίσθητες, όπως η Μυτιλήνη, η Χίος και η Σάμος και γενικότερα όλο το Ανατολικό Αιγαίο μέχρι την Σύμη και το Καστελόριζο.
Επίσης αποφασίσθηκε να ζητήσουμε την ενίσχυση της παρουσίας της FRONTEX στην περιοχή με μέσα και προσωπικό, καθώς και την εντονότερη παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή και απλά εκτελούν αποστολές θαλάσσιας επιτήρησης, αδυνατώντας να κάνουν οτιδήποτε άλλο.
Μοιραία λοιπόν ο Πρωθυπουργός θα αναζητήσει στήριξη εκτός Ελλάδος στην προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει αυτό το μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα, κυρίως προς την κατεύθυνση της άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία να ελέγξει καλύτερα τον εθνικό θαλάσσιο χώρο της, αλλά πρωτίστως να πεισθεί ο Τούρκος Προέδρος να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια σύνδεσης του μεταναστευτικού προβλήματος με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
Στην 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται σήμερα φιλοδοξώντας να κερδίσει την στήριξη της Αγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, ενώ το ίδιο θέμα σκοπεύει να θέσει και προς τον Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίον θα συναντηθεί την επόμενη Τετάρτη, στο περιθώριο των εργασιών της συνέλευσης του Οργανισμού.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει κάποιας μορφής ώθηση προς την Τουρκία –και μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης– ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές μεταναστών και το «τρένο» της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας να μην εκτροχιαστεί.
Τέτοια ώθηση προφανώς θα μπορούσε να δώσει ενδεχόμενη παρέμβαση της κ. Μέρκελ, ενώ στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη που βρίσκεται στα σκαριά δεν αποκλείεται και η συμμετοχή άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας.
Κρίσιμο είναι το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, ως η πρώτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, θα είναι κρας τεστ για τις τουρκικές προθέσεις τόσο ως προς το προσφυγικό όσο και ως προς το Κυπριακό.
Σημαντικό είναι και το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη Τρίτη, περισσότερο, όμως, στη σημειολογία του, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα είναι από τους ελάχιστους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διμερών συναντήσεων του Αμερικανού προέδρου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.