Ντράγκι: Πώς θα ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η μείωση των “κόκκινων” δανείων αλλά και η ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές είναι τα δύο κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τη συμμετοχή της χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

«Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και έχει καταγράψει μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό αναγνωρίζεται, όπως δείχνουν και τα χαμηλά επιτόκια. Αν η αξιοπιστία ενισχυθεί και υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την πιστοληπτική αναβάθμιση, η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», είπε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για να ενταχθεί στο QE.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, κρίσιμο στοιχείο είναι η διατήρηση των κατάλληλων συνθηκών στην αγορά. Παράλληλα, ανέφερε ότι χρειάζεται «να ενισχυθεί περαιτέρω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών. Οπότε αυτό το στοιχείο είναι βασικό για τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Τα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τους στόχους, παραπάνω από μία φορά. Οπότε συνολικά οι οικονομικές εξελίξεις αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος στη χώρα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μάριο Ντράγκι στα “κόκκινα” δάνεια, χαρακτηρίζοντας τη μείωσή τους ως ζωτικής σημασίας. Όπως είπε, «υψηλό ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων οδηγεί σε ευπάθεια το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έτσι δεν χρηματοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, χρειάζεται η μείωση των κόκκινων δανείων χωρίς να ξεχνάμε τη κοινωνική πτυχή».