Πονοκέφαλος στην αγορά από την έλλειψη σε «κουτιά ψυγεία»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σοβαρές ελλείψεις αναμένονται στα ψυγεία εμπορευματοκιβώτια από το 2020 καθώς πολλές παλιές μονάδες συμβατικών πλοίων ψυγείων εκτιμάται ότι θα αποσυρθούν λόγω και της ενεργοποίησης της οδηγίας του ΙΜΟ για τα αποθειωμένα καύσιμα.

Ένα «σκανάρισμα» των παγκόσμιων αναγκών σε ψυγεία εμπορευματοκιβώτια έδειξε ότι οι ανάγκες μέσα στο τρέχον έτος αυξήθηκαν κατά 5% ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τα παρελθόντα έτη.

Να σημειωθεί ότι οι ανάγκες της Κίνας για εισαγόμενο χοιρινό, λόγω της γρίπης των χοίρων, εκτόξευσε τη ζήτηση για ψυγεία εμπορευματοκιβώτια κατά 26% γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της ανισορροπίας στο ισοζύγιο προσφοράς- ζήτησης.

Τόσο το προηγούμενο όσο και το τρέχον έτος καταγράφηκε η επενδυτική κούρσα μεγάλων εταιριών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον τομέα της προμήθειας ψυγείων εμπορευματοκιβωτίων για την ασφαλή μεταφορά ευαίσθητων πρώτων υλών, αλιευμάτων κρεατικών και φρούτων.

Ωστόσο σε απόλυτα νούμερα οι εκτιμήσεις λένε ότι ο αριθμός των νεοεισερχόμενων ψυγείων εμπορευματοκιβωτίων δύσκολα θα καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες δεδομένων των συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και χωρών της Λατινικής Αμερικής κυρίως για φρούτα.