Αναταράξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει προκαλέσει η μη διάσωση του παλαιότερου και μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Μεγάλης Βρετανίας Thomas Cook, με 22 χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και 22 εκατομμύρια πελάτες ετησίως.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που πλήττει και τον ελληνικό τουρισμό, καθώς “τινάζονται στον αέρα”, συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί, με τους τουρίστες που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας να ανησυχούν για τις προγραμματισμένες αναχωρήσεις τους για το επόμενο διάστημα.
Η αγωνία είναι μεγάλη ειδικά για τους τουρίστες που ήδη βρίσκονται σε Κρήτη, Κω και Ρόδο, καθώς ο ταξιδιωτικός οργανισμός σε αυτά τα νησιά είχε πολύ ισχυρή παρουσία.
Ο ταξιδιωτικός όμιλος είχε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς, ότι πέρυσι είχε διακινήσει περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες στην χώρα μας. Σε ελληνικό έδαφος λειτουργούν 48 ξενοδοχεία υπό το σήμα του, ενώ είχαν δρομολογηθεί προγραμματισμένες επενδύσεις για περαιτέρω επέκταση της παρουσίας του στην εγχώρια αγορά.
Από κοινού με τον γερμανικό όμιλο της TUI είχε αναλάβει την διακίνηση του μεγαλύτερου όγκου ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα και είχε ανακοινώσει για τη φετινή χρονιά, επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων, τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, την ανακαίνιση υφιστάμενων μονάδων.
Μέσω μάλιστα της κοινοπραξίας Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), αποκτήθηκαν δύο νέα ξενοδοχειακά ακίνητα, το ξενοδοχείο 100 δωματίων Casa Cook στην περιοχή Λάμπη στην Κω, καθώς και παρακείμενο οικόπεδο όπου ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχείου Cook’s Club 250 δωματίων για να λειτουργήσει το 2020.
Ο τουριστικός όμιλος δεχόταν πιέσεις από το 2018 και οι κλυδωνισμοί προέρχονταν τόσο από την απειλή του brexit, όσο και από τον έντονο ανταγωνισμό στην ταξιδιωτική βιομηχανία. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού του έτους, ο οργανισμός εμφάνισε προ φόρων ζημίες της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ και είχε προειδοποιήσει για χαμηλότερα κέρδη και κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας.
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. «Η Thomas Cook έπαυσε τις εμπορικές συναλλαγές, οπότε οι πτήσεις της εταιρείας έχουν πλέον ακυρωθεί», τόνισε η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Πάντως, η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook και η κυβέρνηση θα συνεργαστούν για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανούς τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να φροντίσουν για εναλλακτική πτήση», πρόσθεσε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό.