Έντονος διάλογος Χριστοδουλίδη-Τσαβούσογλου στον ΟΗΕ (βίντεο)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έναν ασυνήθιστο διάλογο είχαν στους διαδρόμους του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Τουρκίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με το «sigmalive», ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλούσε με δημοσιογράφους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τον προσέγγισε, καλώντας τον να δώσουν τα χέρια για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και να συμφωνήσουν ότι προχωρούν μακριά από δυο κράτη και τη συνομοσπονδία.

Ο Τούρκος υπουργός, απάντησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας του ότι την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, τέθηκε επί τάπητος η λύση συνομοσπονδίας. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ δεν αποδέχτηκε τον ισχυρισμό Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας διαρκώς τη λέξη «όχι».

Γιατί όμως ο κ. Χριστοδουλίδης προέβη σ’ αυτή τη κίνηση; Η αποτυχία συνομολόγησης Όρων Αναφοράς στην Κύπρο, η επιμονή των Τουρκοκυπρίων για βέτο, και η απαίτηση της Τουρκίας να κατατεθούν νέα μοντέλα επίλυσης, σε συνάρτηση με τις συνεχείς παραβιάσεις σε ΑΟΖ  δείχνουν νέο αδιέξοδο.

Υπό το βάρος μιας οριστικής κατάρρευσης της διαδικασίας συνομολόγησης Όρων Αναφοράς στη Νέα Υόρκη, την οποία ανέλαβε ο Γ.Γ του ΟΗΕ, μέσω της ειδικής συμβούλου του Τζέιν Χολ Λουτ, τα εμπλεκόμενα μέρη, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν με κάθε δυνατό τρόπο να διαχειριστούν την δημόσια εικόνα και αξιοπιστία τους.

Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι μέσω της Δημόσιας Διπλωματίας, μέρος της οποίας ήταν και η συνομιλία Χριστοδουλίδη – Τσαβούσογλου και η οποία εξ ορισμού για να συνιστά δημόσια έπρεπε να διαδραματιστεί ενώπιον των Μ.Μ.Ε. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εφάρμοσε καθόλου τυχαία ή αυθόρμητα αυτή τη μέθοδο διπλωματίας, θέλοντας να περάσει δημόσια το μήνυμα στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη βάση λύση του Κυπριακού και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών εν αντιθέσει με την Τουρκία.