Στο μικροσκόπιο των θεσμών οι 120 δόσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι 120 δόσεις και η νέα πάγια ρύθμιση χρεών προς την εφορία παίρνει σήμερα σειρά στο μενού των θεσμών στα πλαίσια της 4ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Χθες οι συνομιλίες έβγαλαν θετική διάθεση καθώς διαπιστώθηκε εκατέρωθεν δεν θα υπάρξει τελικά φέτος δημοσιονομικό κενό και ανάγκη λήψεως νέων μέτρων λιτότητας.

Στην κυβέρνηση κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Παρόλα αυτά, πληροφορίες αποκάλυψαν ότι την περασμένη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια ουσιαστικά αποδέχθηκαν τις ελληνικές θέσεις παρά τις αρχικές διαφωνίες και ενστάσεις τους.

Το πλαίσιο της ελληνικής πρότασης που θα τεθεί σήμερα στην κρίση των επικεφαλής των θεσμών, κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

Παράταση κατά 1 μήνα στις 120 δόσεις: Παρά τη «γκρίνια» των τεχνικών κλιμακίων πως η έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων θα έχει αρνητική επίπτωση στα έσοδα του προϋπολογισμού, φέρονται τελικώς να υποχώρησαν από τις αρχικές προβλέψεις τους αποδεχόμενες έτσι να δώσει το υπουργείο Οικονομικών παράταση έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Αλλαγές στην «μόνιμη» ρύθμιση της εφορίας: Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις τους, τα τεχνικά κλιμάκια αποδέχθηκαν να αυξηθούν οι δόσεις στην πάγια ρύθμιση της εφορίας, όπως επιζητούσε το υπουργείο Οικονομικών. Εφόσον επικυρωθεί το νέο σχήμα ρυθμίσεως χρεών θα προσφέρει διπλάσιες δόσεις για τακτικές οφειλές, έως 48 αντί 24 μήνες για έκτακτες οφειλές, περισσότερες δόσεις «για τους πολλούς».

Με ελάχιστη μηνιαία δόση από 15 ευρώ ή ετήσια δόση μόλις 4%-10% για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ διευκολύνονται όλοι, καθώς η προηγούμενη πάγια ρύθμιση 12 δόσεων, σπανίως έδινε το δικαίωμα πρόσβασης σε πάνω 4-6 δόσεις για τους περισσότερους.

Επιπλέον ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το εισόδημα, αλλά όχι και από την περιουσία του οφειλέτη. Όπως όλα δείχνουν, οι οφειλέτες θα γλιτώσουν τα περιουσιακά κριτήρια που ζητούσαν να τεθούν οι θεσμοί