Βρετανία: Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε παράνομη και άκυρη την αναστολή λειτουργίας της βουλής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ηχηρό “χαστούκι” έφαγε ο Μπόρις Τζόνσον από την απόφαση  του  Ανωτάτου Δικαστήριου της χώρας, που έκρινε  “παράνομη και άκυρη” την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μία ρηξικέλευθη  απόφαση που ελήφθη ομόφωνα και από  τα 11 μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ουσιαστικά το δικαστήριο έκρινε ότι ο Τζόνσον  έδωσε μια παράνομη “συμβουλή” στην αρχηγό του κράτους, βασίλισσα Ελισάβετ, αναγκάζοντάς την να προχωρήσει στην αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου για παρατεταμένο διάστημα.

Το  δικαστήριο έκρινε ότι η αναστολή θεωρείται ως μη γενόμενη και οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, Βουλής των Κοινοτήτων (κάτω σώμα) και Βουλής των Λόρδων (άνω σώμα), έχουν πλέον την πρωτοβουλία να προχωρήσουν όπως εκείνοι κρίνουν, έχοντας το δικαίωμα να συγκαλέσουν άμεσα κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, με δήλωσή του, ανέφερε ότι το σώμα πρέπει να συνεδριάσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, θα έχει άμεσα επαφές με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.Από την πλευρά του ο ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε τον  Μπόρις Τζόνσον να αναλογιστεί την θέση του   και να καταστεί ο πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία στην ιστορία”, καλώντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Την παραίτησή του ζήτησε και η τοπική πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτιδα του SNP, αλλιώς, όπως σημείωσε, το βρετανικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να αναλάβει δράση και να τον απομακρύνει από τη θέση του.