Συναντήσεις Μητσοτάκη: Πρώτα με Ερντογάν και μετά με επενδυτές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Πλούσιο είναι το σημερινό πρόγραμμα επαφών του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη χωρίς βέβαια να αποκλείεται συνάντηση και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Μετά την ακύρωση του τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τράμπ η αμερικανική πλευρά ζήτησε από την ελληνική αντιπροσωπεία να διαμορφωθεί το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού με τρόπον ώστε να γίνει πιθανή σήμερα μια συνάντηση μεταξύ των  δύο ανδρών. Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ανταποκρίθηκε και, εφόσον ο Πρόεδρος Τραμπ παραμείνει στη Νέα Υόρκη, υπάρχει πιθανότητα να συναντηθούν μετά το μεσημέρι (περί τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος).

Κατά τ΄άλλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση  με τον πρόεδρο Ερντογάν στον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με αμερικανούς επενδυτές στους οποίους θα παραθέσει την εντυπωσιακή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας καθώς και τις φιλοεπενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που διαμορφώνεται στον τρόπο που βλέπουν Αμερικανοί επενδυτές την Ελλάδα αποτυπώθηκε κατά τη χθεσινή εκδήλωση που οργάνωσε η Goldman Sachs και στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής του επενδυτικού οργανισμού, Ντέιβιντ Σόλομον, παρέστη «αναπάντεχα μεγάλος» αριθμός CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κ.λ.π), ενώ τέθηκαν πολλά ερωτήματα και για την κατάσταση των τραπεζών, ζήτημα για το οποίο υπήρξαν ελληνικές διαβεβαιώσεις ότι έχουν ληφθεί και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζητήθηκε από μερίδα των συμμετεχόντων «περισσότερο επιθετική μείωση» των φόρων και η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι για τα ζητήματα αυτά οι αποφάσεις δεν είναι μονομερείς, αλλά λαμβάνονται σε συνεργασία με τους εταίρους της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα, στις 11.00 τοπική ώρα, στο Global Business Forum του Bloomberg. Στο περιθώριο του Forum θα έχει συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV (εκτιμώμενη ώρα: 13.00 τοπική).

Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών (13.30 ώρα Νέας Υόρκης). Ο κ. Ρος είχε βρεθεί πρόσφατα στην Ελλάδα και σε συναντήσεις του με κυβερνητικούς αξιωματούχους είχε αναλάβει σχετική δέσμευση.

Τέλος ο πρωθυπουργός θα μιλήσει αργά απόψε στους Έλληνες ομογενείς σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στην Αστόρια.