Ταπεινωμένος ο Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει στα έδρανα του Κοινοβουλίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μία μέρα μετά την απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Μ.Βρετανίας που έκρινε παράνομη  και άκυρη την αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου εν όψει του Brexit, οι Βρετανοί βουλευτές επιστρέφουν στα έδρανα του κοινοβουλίου.

Βρετανικά μέσα κάνουν λόγο για έναν “ταπεινωμένο πρωθυπουργό“, τον Μπόρις Τζόνσον που “παραπλάνησε την Βασίλισσα, τον λαό και το Κοινοβούλιο” και επιστρέφει “πίσω στο χάος” “για να αντιμετωπίσει την οργή των βουλευτών”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του  Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χθες από την Νέα Υόρκη είπε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία ωστόσο θα γίνει σεβαστή και τόνισε ότι πρόθεσή του παραμένει “να προχωρήσει” και “να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου”.

Για τον Μπόρις Τζόνσον, που δεν έχει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία, “το προφανές είναι η προκήρυξη εκλογών”. Το επανέλαβε και χθες από την Νέα Υόρκη στην σκιά της δικαστικής απόφασης. “Έχουμε ένα Κοινοβούλιο που δεν είναι ικανό να αναστείλει την λειτουργία του και δεν θέλει την προκήρυξη εκλογών”, δήλωσε χθες.

Ο  Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος και φανατικός υπέρμαχος του σκληρού Brexit δήλωσε ότι “τώρα που το Κοινοβούλιο συνέρχεται εκ νέου, πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά υλοποιώντας το Brexit”.

Πάντως, η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών αντιτίθεται στο σκληρό Brexit. Το Κοινοβούλιο φρόντισε να ψηφίσει πριν από την αναστολή της λειτουργίας του νόμο που υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει αναβολή της εξόδου, εάν δεν έχει εξασφαλισθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Για τον Ρόμπερτ Κρεγκ, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο London School of Economics, με την επιστροφή του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός βρίσκεται “σε αυξημένη πίεση” . “Μπορεί να υπάρξει πρόταση μομφής ή υιοθέτηση νόμων που θα τον αναγκάσουν να προχωρήσει σε ορισμένες ενέργειες”.

Όμως, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι μία πρόταση μομφής θα πρέπει να κατατεθεί μόνο όταν θα έχει σαφώς αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Και το ίδιο ισχύει και για την προκήρυξη εκλογών.

“Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να προλάβουμε μία ασύντακτη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο BBC Radio 4. “Και τότε θα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στην κατάθεση πρότασης μομφής για να αναγκάσουμε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί”, είπε προσθέτοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Βασίλισσα και τον βρετανικό λαό μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ότι η ενέργειά του για την αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου επί πέντε εβδομάδες στον δρόμο προς το Brexit ήταν παράνομη.