Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σε ηλικία 86 ετών, έφυγε από τη ζωή, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

Ο Ζα Ρενέ Σιράκ όπως είναι το πλήρες όνομά του, είχε καταπέσει σωματικά τα τελευταία χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια είχε νοσηλευθεί στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι με λοίμωξη του αναπνευστικού το 2010, τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2016.

Γεννημένος στις 29 Νοεμβρίου 1932 στο πέμπτο διαμέρισμα του Παρισιού,  διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας επί 12 χρόνια, αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον Λιονέλ Ζοσπέν στις 7 Μαΐου 1995, πριν επανεκλεγεί στις 5 Μαΐου 2002 με αντίπαλο τον Ζαν Μαρί Λεπέν. Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2007 αποσύρθηκε από την πολιτική.

Η πορεία του στην πολιτική

Ο Ζακ Σιράκ εξελέγη βουλευτής με το κόμμα UDR για πρώτη φορά το 1967 έγινε γραμματέας του κράτους τον επόμενο χρόνο, υπουργός για τις Επαφές με τη Βουλή το 1971, Γεωργίας το 1972, Εσωτερικών το 1974. Την ίδια εποχή στις προεδρικές εκλογές έπαιξε σημαντικό ρόλο υπέρ του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, στον οποίο εξασφάλισε ένα στήριγμα ενός σταθερού μέρους του κόμματος του Σαρλ Ντε Γκωλ.

Αυτό τον ανακήρυξε πρωθυπουργό. Ερχόμενος σε ρήξη με τον πρόεδρο, ο Σιράκ άφησε την κυβέρνηση το 1976. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, για να σταθεροποιήσει τις θέσεις του κόμματος του Ντε Γκωλ προχώρησε στην επανίδρυση μετατρέποντας το παλιό UDR του Ντε Γκωλ σε Rassemblement pour La republique, του οποίου έγινε πρόεδρος. Στις εθνικές εκλογές του 1978 το κόμμα του εμφανίστηκε το πιο ισχυροποιημένο στη χώρα. Έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας το 1981, δεν έφτασε όμως στην τελική ψηφοφορία.

Το 1986, με τη νίκη του επί των Σοσιαλιστών, έγινε πρωθυπουργός για δεύτερη φορά. Δύο χρόνια αργότερα, έβαλε και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας μαζί με το σοσιαλιστή πρόεδρο Μιτεράν, ηττήθηκε και παραιτήθηκε και από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Εκλέχθηκε δήμαρχος των Παρισίων το 1987 και οδήγησε το κόμμα του σε μια νίκη στις πολιτικές εκλογές το 1993. Στις προεδρικές εκλογές το 1995, ο Σιράκ νίκησε στην τελική ψηφοφορία τον σοσιαλιστή υποψήφιο Λιονέλ Ζοσπέν, εγκαινιάζοντας για τη χώρα μια δεξιά κυβέρνηση. Μια από τις πρώτες πράξεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ήταν η επανάληψη των πυρηνικών πειραμάτων στον Ειρηνικό.

Στην εξωτερική πολιτική, ο Σιράκ ακολούθησε την προηγούμενη πολιτική γραμμή της Γαλλίας, διατηρώντας σταθερό τον άξονα με τη Γερμανία. Επανεξελέγη το 2002 με συντριπτική πλειοψηφία, έχοντας απέναντί του τον ακροδεξιό υποψήφιο, Ζαν Μαρί Λεπέν.

Το 2005 αντιμετώπισε τις ταραχές με τους νεαρούς μετανάστες, που πήραν χαρακτήρα εξέγερσης και ανάγκασαν την κυβέρνησή του να κηρύξει ξανά το νόμο που ίσχυε την περίοδο του Πολέμου στην Αλγερία. Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2007 αποσύρθηκε από την πολιτική.