ΕΝΦΙΑ 2020: Με νέες αντικειμενικές αξίες τα εκτός σχεδίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στο πλαίσιο των επαφών της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών ζητήθηκε η ένταξη περίπου 7.000 περιοχών εκτός σχεδίου στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών. Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο εξετάζει  αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ.

Στις περιοχές εκτός σχεδίου εφαρμόζεται σήμερα το σύστημα των ενδεικτικών τιμών στις φορολογητέες αξίες: σε περίπτωση δηλαδή μεταβίβασης ενός ακινήτου ο προσδιορισμός της αξίας γίνεται με συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει η εφορία από πωλήσεις γειτονικών ακινήτων.

Με την υπαγωγή τους στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών οι κάτοικοι αυτών των οικισμών, έστω και αν πρόκειται για μικρού πληθυσμιακού μεγέθους, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους σε περίπτωση που μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα ή προβούν σε γονική παροχή.

Με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές, θα υπολογιστεί από το 2020 και ο ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει αφού εκτός από μια καθαρή εικόνα για την πραγματική αξία των ακινήτων σε όλη την χώρα, αποτελούσε και μια «μνημονιακή» υποχρέωση που πρέπει να ολοκληρωθεί.

Από την ολοκλήρωση της προσαρμογής από τις 10.214 τιμές ζώνης σε όλη την χώρα, το 20% μειώνονται το 40% παραμένει αμετάβλητο και το 37% αυξάνεται.

Η ύπαρξη αντικειμενικών τιμών, ταυτόσημων με τις εμπορικές βοηθά την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων που θα παρακολουθείται σε πραγματικούς όρους. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα υπάρχουν καθαροί όροι για τους ξένους επενδυτές που θα θελήσουν να επενδύσουν σε ελληνικά ακίνητα