ΕΒΕΠ: Γερμανοελληνική ημερίδα για τη ναυτιλιακή βιομηχάνια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

 

Τη φιλοσοφία που διαπνέει Γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ναυπηγοεπισκευών και της παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για πλοία είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα για τις σύγχρονες τεχνολογίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία Ελλάδας και Γερμανίας στο ΕΒΕΠ.

Η ισχυρή παρουσία της Γερμανίας στην κατασκευή βιομηχανικών προϊόντων εξηγεί γιατί η θαλάσσια οικονομία αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους της. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Γερμανίας ανέρχεται σχεδόν σε 50 δις ευρώ με  400.000 θέσεις εργασίας να εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τη θαλάσσια οικονομία.

Ο χώρος αυτός περιλαμβάνει κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις προμηθευτές υλικών, δομικών στοιχείων, ναυπηγεία, βιοτεχνίες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθώς και οργανισμούς έρευνας και ανάπτυξης.

Τα άρτια από τεχνολογικής άποψης προϊόντα  σε ποσοστό 99% προορίζονται για ξένους πελάτες. Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα στους επί μέρους κλάδους των ναυπηγείων και της κατασκευής υλικών δραστηριοποιούνται περισσότερες από 500 επιχειρήσεις που δίνουν 80.000 θέσεις εργασίας με ετήσιο κύκλο εργασιών 18 δις ευρω. Όπως τονίστηκε οι επιχειρήσεις αυτές προσβλέπουν στις επενδύσεις που θα απαιτηθούν από τη ναυτιλία το 2020 με αφορμή τις περιβαλλοντικές διατάξεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων που παρακολουθούν τις εργασίες η Γερμανική παρουσία στον Πειραιά δεν είναι διόλου τυχαία καθώς η έλευση της COSCO και η καλπάζουσα πορεία του Πειραιά στις πρώτες θέσεις της Μεσογειακής και Ευρωπαϊκής κατάταξης των λιμένων έχει ιδιαίτερη σημασία.

Πολλές διελεύσεις πλοίων σημαίνει και πολλές ανάγκες για ανταλλακτικά, τροφοεφόδια αλλά και υπηρεσίες μερίδιο των οποίων αναμένεται να απολέσουν άλλα λιμάνια εφ’ όσον ο Πειραιά καταστεί έτοιμος να απαντήσει στις νέες απαιτήσεις.

Στην ημερίδα εξετάστηκαν ακόμη οι τεχνολογικές δυνατότητες συνεργασίας και το θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλιακής οικονομίας Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά και οι τεχνικές δυνατότητες χρηματοδότησης.
Οι εργασίες, στην έναρξη των οποίων χαιρετισμούς απεύθυναν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι. Πλακιωτάκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης, ο γ. Διευθυντής του ΕληννοΓερμανικού Επιμελητηρίου Δρ Αθ. Κελέμης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Α. Κότιος, θα κλείσει με B2B meetings μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων που μετέχουν στην αποστολή.