Με θετικό πρόσημο κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Θετικό κλίμα διαμορφώνεται στις ασιατικές αγορές μετά την  εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Ιαπωνία που αφορά στην κατάργηση δασμών σε ορισμένα αγαθά. Ωστόσο, το κλίμα έρχεται να επιβαρυνθεί από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου από τους Δημοκρατικούς, γεγονός που  επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία.

Η συμφωνία καλύπτει “ένα μεγάλο κομμάτι, στο κοντινό μέλλον θα έχουμε και άλλες συμφωνίες με την Ιαπωνία”, δήλωσε ο Τραμπ, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σημείωσε ότι η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες.

“Έχουμε επιτυχώς καλύψει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, που δεν περιλαμβάνει μόνο τα βιομηχανικά αγαθά, αλλά επίσης τα αγροτικά προϊόντα και τον ψηφιακό κλάδο”, ανέφερε ο Άμπε.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν καλύπτει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ένα δύσκολο θέμα στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρει ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια ευρύτερη συμφωνία.

Στο ταμπλό ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στις 22.048,24 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει μικρές απώλειες 0,1%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 χάνει 0,5%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται σε ποσοστό  0,2%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite χάνει 0,5% καθώς οι επενδυτές περιμένουν την επανάληψη των εμπορικών συνομιλιών τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον.