Tην αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να ψηφίζει η ομογένεια τους δικούς της βουλευτές, προανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι η ψήφος για τους ομογενείς από τον τόπο διαμονής τους θα μπορεί να γίνει πράξη το 2023 και ξεκαθάρισε ότι όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από απόσταση, ώστε να μη χρειάζεται να έρχεται στην Ελλάδα.
«Εργαζόμαστε, ώστε να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο που ζείτε. Θα θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο”, ανέφερε χαρακτηριστικά στους ομογενείς ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι “θα στηρίξουμε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.”
“Η Εκκλησία και η γλώσσα είναι τα δύο στοιχεία που διατηρούν τις σχέσεις την ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα”.«Αυτός ο νόμος θα έπρεπε να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε τη ελπίδα ότι μέσα από τις συζητήσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα το 2023 θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο που ζουν οι ομογενείς.
Το Σύνταγμα ορίζει ότι για την ψήφο από απόσταση χρειάζεται νόμος που πρέπει να πάρει 200 ψήφους από τη Βουλή και ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σύντομα θα ξεκινήσει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καταθέσει την πρόταση», διευκρινίζοντας ότι δεν αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι και πως η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε επιμέρους θέματα που απασχολούν την ομογένεια. «Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Θέλω να συνεργαστώ με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να μειώσω δραστικά τη γραφειοκρατία στα προξενεία. Σύντομα θα δείτε αποτελέσματα.
Τέλος, έκανε και μια προσωπική αναφορά καθότι έχει ζήσει επτά χρόνια στην Αμερική: «Νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση που έχω τη δυνατότητα να σας επισκεφθώ ως πρωθυπουργός εδώ στην Αστόρια, που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Αισθάνομαι με τον τρόπο μου ένας από εσάς και θέλω να με αισθάνεστε ως έναν δικό σας άνθρωπο».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την πρώτη φορά που βρέθηκε στην Αμερική πριν από 33 χρόνια όπου και πέρασε επτά χρόνια. «Έζησα ως νέος φοιτητής τον δυναμισμό και τον πατριωτισμό του ελληνισμού της Αμερικής. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανιδιοτέλειά σας, που πάντα βάζετε το συμφέρον της πατρίδας και της ιδιαίτερης πατρίδας πάνω από τα κόμματα. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί σε αυτά τα δέκα χρόνια του χειμώνα που πέρασε η χώρα μείνατε κοντά της».