Μητσοτάκης σε Washington Post: “Θα γίνουμε επενδυτικός προορισμός”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρωθυπουργός στην εφημερίδα Washington Post στην οποία μίλησε για την οικονομία, το προσφυγικό αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ήταν να προσδιορίσει την πολιτική του ταυτότητα. «Θεωρείτε τον εαυτό σας μη λαϊκιστή φιλοδυτικό, φιλονατοϊκό πρωθυπουργό;» ερωτά η δημοσιογράφος με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά «αυτή είναι μια λογική περιγραφή. Έχω παλέψει σκληρά κατά του λαϊκισμού στην πολιτική μου καριέρα. Είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα έχει τώρα μια μετριοπαθή και όχι λαϊκιστική κυβέρνηση».

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης αφού ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ καλές δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρόλο του Αλέξη Τσίπρα προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι ενδιαφέρον ότι ο Τσιπρας που ξεκίνησε ως ένας ακραίος αριστερός που διαμαρτυρόταν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ. Αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι καλό» είπε.

Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για τον Ντόναλντ Τραμπ ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι «είμαι πιστός των υπερατλαντικών σχέσεων. Πρέπει να συνεργαστώ με όποιον βρίσκεται στον Λευκό Οίκο»

Τι είπε για τις επενδύσεις

Αναφορικά με την οικονομία ο πρωθυπουργός αφού περιέγραψε ως βασικό στοίχημα την ανάγκη για δημιουργία θέσεων εργασίας εξήγησε ότι συγκρότησε μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει αρκετούς τεχνοκράτες προκειμένου να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις. «Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης. Στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το succes story της Ευρωζώνης» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το σχέδιό του για τις περικοπές φόρων ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος και τη μείωση από το 2020 της εταιρικής φορολογίας από το 29% στο 24%. «Ο φόρος στα μερίσματα θα μειωθεί από το 10% στο 5%. Θα έχουμε και χαμηλότερη φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά για τους χαμηλόμισθους».

Για το προσφυγικό

Όσον αφορά το προσφυγικό ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ των αλλαγών της συνθήκης του Δουβλίνου λέγοντας ότι «έχουμε ξανά ένα μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα».

Στην ερώτηση «αν οι πρόσφυγες εστάλησαν από τον Τούρκο πρόεδρο», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «αν θέλει να έχει μια ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη ο καλύτερος τρόπος είναι να μην απειλεί ότι θα της στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να κάνεις συμφωνίες με την Ευρώπη ή με την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Χρειάζεται την οικονομική στήριξη. Έχει στη χώρα του μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι απειλών και χρήσης αθώων ανθρώπων ως αντίβαρο για να πετύχει κανείς μια καλύτερη συμφωνία».

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η δημοσιογράφος της Washington Post έθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό και το θέμα των πτήσεων των τουρκικών F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι «οι υπερπτήσεις είναι ένα θέμα. Αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ήταν προς όφελος όλων να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις παράνομες γεωτρήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνουν υποστηρικτικά πλοία και υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Total και η Exxon έχουν δικαιώματα έρευνας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τελικά θα καταλήξει σε ένα παιχνίδι διπλωματίας με ρίσκο στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρεται με πολύ επιθετικό τρόπο τον τελευταίο χρόνο. Δεν αναγνωρίζει ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε το δίκαιο της θάλασσας».