Προσεχώς βάση των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

«Κλείδωσε» η νέα συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα η οποία αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα αρχές Οκτώβρη.

Στη συμφωνία αυτή προβλέπεται ανάπτυξη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αμερικανικής βάσης του ναυτικού στο οποίο πλέον προσδίδεται και η γεωστρατηγική του διάσταση πέραν της οικονομικής  που θα ακολουθήσει σε «δεύτερο χρόνο»

Ως γνωστόν το λιμάνι είχε επισκεφθεί στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές φορές διπλωματική αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζ. Πάιατ γεγονός που είχε πυροδοτήσει σενάρια για αμερικανικές επενδύσεις στο λιμάνι και την πέριξ περιοχή.

Το λιμάνι επιχειρησιακά προσδίδει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων ενώ στο επιχειρηματικό τοπίο βρίσκεται στην κορφή των «προτιμήσεων» τόσο για τον αγωγό καυσίμων που καταλήγει σε αυτό, όσο και για την μελλοντική του σιδηροδρομική διασύνδεση με το δίκτυο των ανατολικών Βαλκανίων μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.