Σε αναμονή για τις κινήσεις της Άγκυρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων εκ μέρους της Άγκυρας βρίσκεται η Αθήνα μετά το θετικό κλίμα που καλλιέργησε η συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Ταυτόχρονα στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται μεγάλη ικανοποίηση για το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από αμερικανικές εταιρίες, με εκπροσώπους των οποίων είχαν επαφές ο πρωθυπουργός, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Η χθεσινή, τρίτη, μέρα της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη έκλεισε με μια ενθουσιώδη υποδοχή που έτυχε από Έλληνες ομογενείς που συγκεντρώθηκαν στην Αστόρια για να τον ακούσουν να τους μιλάει για την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει την επιστολική ψήφο.

“Αναμένουμε αποτελέσματα σε Κυπριακό και Μεταναστευτικό” δήλωναν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. «Συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα με ένα πλαίσιο ειλικρίνειας» και στο πνεύμα ότι η στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών συμβάλει στο να «αίρονται προκαταλήψεις ή προβλήματα», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε ξεκάθαρα ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να γίνει πιο αυστηρή επιτήρηση των προσφυγικών ροών. Ταυτόχρονα η Ελλάδα δεσμεύτηκε να κάνει ότι μπορεί για τον έλεγχο των δικών της συνόρων, αναπτύσσοντας περισσότερα σκάφη του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού στην περιοχή και αυξάνοντας τις επιστροφές με βάση τη συμφωνία Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης υπογραμμίστηκε η βούληση της Αθήνας να συνδράμει στο να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στην Άγκυρα για την περίθαλψη των μεταναστών.

Εκτός από το Κυπριακό και το Μεταναστευτικό, στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών. «Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επιδιώκουν για να δώσουν ώθηση και στη δική τους οικονομία», σχολίαζε Έλληνας αξιωματούχος.

Η Ελλάδα στο στόχαστρο επενδυτών

Στο άλλο μέτωπο αυτό των επενδύσεων η κυβερνητική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την ανταπόκριση που έδειξαν για τη χώρα μας Αμερικανοί επενδυτές, τους οποίους ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, κάλεσαν να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκδήλωση της Goldman Sachs, στην οποία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, παραβρέθηκαν 30 CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ αυτών ήταν εκπρόσωποι της Pimco, της Blackstone, του Bain Capital, του Cerberus, του Avenue Capital, του York Capital, της Invesco Oppenheimer και άλλοι.

Ο πρωθυπουργός παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ και γνωστός μεγαλοεπενδυτής. Συμμετείχε επίσης στο Global Business Forum του Bloomberg μαζί με άλλους σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματίες και παραχώρησε συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV  (κλικ στο link για να τη δείτε) για να στείλει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον επενδυτικό χάρτη».

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη είναι και πάλι πολύ βαρύ. Θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, τον Πρόεδρο της Ινδίας Μόντι, τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Θα ξεκινήσει τη μέρα του με πρόγευμα που θα έχει στο Council of Foreign Relations, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους Εβραϊκών οργανώσεων.