ΕΛΠΕ: Στο 1,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 5ετές ομόλογο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Άνοιξε στις 10:30 ώρα Ελλάδος το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου των ΕΛΠΕ λήξης 4 Οκτωβρίου του 2024, με αρχικό στόχο την άντληση 400 εκατ. ευρώ.

Η ζήτηση απεδείχθη ισχυρή,  γεγονός που οδήγησε τον Όμιλο να αυξήσει το ποσό άντλησης. Έτσι, το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, είχαν ως αποτέλεσμα να  διαμορφωθούν οι προσφορές στο 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πάνω από τρεις φορές τον αρχικό στόχο για άντληση 400 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τον στόχο των ΕΛΠΕ στα 500 εκατ. ευρώ.

Τις επαφές με τους επενδυτές “έτρεξαν” οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International ως βασικοί διοργανωτές, ενώ συνδιοργανωτές της έκδοσης και διάθεσης των ομολογιών είναι οι Citigroup Global Markets Limited, Eurobank, Nomura International plc, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς.  Το ομόλογο θα εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου.

Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,125% υποχωρώντας από το αρχικό guidance το οποίο είχε τοποθετηθεί στο 2,5%, καθώςκαθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι υπάρχει υψηλή ζήτηση από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Τα ΕΛΠΕ θα διαθέσουν το ποσό που θα αντληθεί από την έκδοση για την εξαγορά μέρους ή του συνόλου του ομολόγου λήξης 2021, το οποίο φέρει επιτόκιο 4,875%, καθώς και για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων των ΕΛΠΕ και άλλους εταιρικούς σκοπούς.

Η επιτυχημένη έξοδος των ΕΛΠΕ στις αγορές επιβεβαιώνει το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικές εκδόσεις, με την Ελλάδα να έχει επιστρέψει ψηλά στο ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων.