Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε ιρανικό πετρέλαιο παρά το εμπάργκο των ΗΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να συνεχίσει η Τουρκία να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά το αμερικανικό εμπάργκο, δήλωσε ο ίδιος σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκατέστησε από το 2018 και στη συνέχεια ενίσχυσε σημαντικά τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία έχει έκτοτε καταγγελθεί από την Ουάσινγκτον.

“Είναι αδύνατο για εμάς να ακυρώσουμε τις σχέσεις μας με το Ιράν σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Θα συνεχίσουμε τις αγορές φυσικού αερίου απ’ αυτή τη χώρα”, δήλωσε ο Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη όπου πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ωστόσο ότι, παρά την επιθυμία της αυτή, η Τουρκία δυσκολεύεται να αγοράσει ιρανικό πετρέλαιο από τότε που ο ιδιωτικός τομέας “αποσύρθηκε εξαιτίας των αμερικανικών απειλών”, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

“Όμως ιδιαίτερα στο ζήτημα αυτό και σε πολλά άλλα ζητήματα, θα συνεχίσουμε να έχουμε σχέσεις με το Ιράν”, δήλωσε προσθέτοντας πως η Άγκυρα θα επιδιώξει να αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές της με την Τεχράνη.

Ο Ερντογάν είχε προηγουμένως επικρίνει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, υποστηρίζοντας πως δεν χρησιμεύουν σε τίποτε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ