Για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία αποφασίζει την χορήγηση τουριστικής βίζας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για πρώτη φορά, η  Σαουδική Αραβία  θα χορηγήσει τουριστική βίζα σε σειρά εθνικοτήτων, καθώς προωθεί τα σχέδιά της να καταστήσει τον τουρισμό πυλώνα της οικονομίας της. Αυτή τη στιγμή,  ο τουρισμός της Σαουδικής Αραβίας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους  επισκέπτες που έρχονται για προσκυνηματικό τουρισμό. Η κυβέρνηση αναμένει ότι αυτός ο σχεδιασμός  θα φέρει 30 εκατ. ετησίως μέχρι το 2030.

Ειδικότερα, το σουνιτικό Βασίλειο εξέδιδε βίζες μόνο σε μουσουλμάνους προσκυνητές, ομογενείς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, και πρόσφατα σε θεατές αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων.

Η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες του προγράμματος μεταρρυθμίσεων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν “Όραμα 2030”.

Στόχος της χώρας,  είναι η αύξηση της συνεισφοράς του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας, από το 3% που είναι σήμερα, στο 10% μέχρι το 2030, και  να αυξήσει τις διεθνείς και εσωτερικές επισκέψεις στα 100 εκατ. ετησίως.

“Για πρώτη φορά ανοίγουμε την κληρονομιά και την ιστορία σε ανθρώπους που θα επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία ως τουρίστες”, ανέφερε στο CNBC ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς, Hadley Gamble, σε συνέντευξή του, πριν δημοσιοποιηθεί το σχέδιο.

Ενώ το σχέδιο αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες του Βασιλείου για την διαφοροποίηση της οικονομίας που εξαρτάται από τους υδρογονάνθρακες, η ανακοίνωση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή.

Οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του μεγαλύτερου σιιτικού εχθρού της, του Ιράν, έχουν φθάσει σε επικίνδυνο επίπεδο, με το Ριάντ να κατηγορεί την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις με drone στις 14 Σεπτεμβρίου και στις πυραυλικές επιθέσεις σε κάποιες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, μια κατηγορία που αρνείται το Ιράν.