Καλλιέργεια επενδυτικού κλίματος στη συνάντηση Δένδια-Γουάνκ Γι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία καταγράφηκε στο πλαίσιο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επαφών που στοχεύει να διευρύνει το φάσμα των οικονομικών σχέσεων και να διευκολύνει την πραγματοποίηση κινεζικών επενδύσεων σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Οι κ.κ. Δένδιας και Γουάνγκ αναφέρθηκαν σε σειρά τομέων που κρίνονται πρόσφοροι για κινεζικές επενδύσεις, όπως ο τουρισμός και οι υποδομές, με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών να δεσμεύεται ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις κινεζικές ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η ίδρυση υποκαταστήματος της τράπεζας της Κίνας (Bank of China), ένα θέμα το οποίο είχε συζητήσει ο Έλληνας υπουργός με την πρέσβη της Κίνας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη συνάντηση προετοίμασε το έδαφος τόσο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, όσο και την επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στην Αθήνα τον Νοέμβριο.

Μάλιστα, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η προεδρική επίσκεψη αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Κίνα, ένα γεγονός που εκτιμάται ότι δείχνει την επιθυμία των δύο χωρών για την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής τους συνεργασίας. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας προσκάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ έλαβε και αντίστοιχη πρόσκληση να επισκεφθεί το Πεκίνο.

Πηγή: XINHUA, ΑΠΕ-ΜΠΕ