Σταϊκούρας: Τι θα αλλάξει στις αντικειμενικές αξίες μέσα στο 2020

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Επέκταση και αναμόρφωση του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων προωθεί η κυβέρνηση εντός του 2020, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», κίνηση η οποία θα επηρεάσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να γίνει «πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη».

Ειδικά για το ζήτημα των αντικειμενικών τόνισε τα εξής: «Το υπουργείο Οικονομικών έχει εντάξει στον μεταρρυθμιστικό του προγραμματισμό την αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας. Οι αλλαγές προωθούνται εντός του 2020. Η αναμόρφωση προωθείται μέσα από τη χωρική επέκταση, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αντικειμενικότητας, ώστε να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη. Το εν λόγω μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, σε πρώτη φάση, θα εδράζεται σε δύο βασικά στοιχεία. Το ένα είναι η επέκταση και ο εξορθολογισμός του συστήματος ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Και το άλλο είναι η βελτίωση και τυποποίηση της διαδικασίας του συστήματος των ιδιωτών εκτιμητών».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στον Οκτώβριο με όλα τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αύξηση του ελάχιστου ύψους διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, νέες διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

«Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει τις νέες μειώσεις φόρων του 2020, θα ενσωματώνει την πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, θα απλουστεύει και θα απλοποιεί τον φορολογικό κώδικα, θα ενισχύει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα ενισχύει το ελάχιστο ύψος διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα αναμορφώνει το πλαίσιο των παροχών σε είδος, θα ενισχύει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, θα εκσυγχρονίζει τις διατάξεις για τη φορολογική κατοικία, θα προωθεί την αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων και την υιοθέτηση άλλων έμμεσων τεχνικών σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, ο Χρήστος Σταϊκούρας αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κερδών από ελληνικά ομόλογα στο πρωτογενές πλεόνασμα σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

«Διαμορφώνουμε, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την οριστική αντιμετώπιση τόσο της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και του ζητήματος των ANFAs και των SMPs. Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις στο πεδίο του δημοσιονομικού χώρου για την ανάληψη αναπτυξιακών δραστηριοτήτων το 2020. Ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις», σημείωσε σχετικά.