Την ερχόμενη βδομάδα η προσφυγή της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές απειλές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την ερχόμενη βδομάδα θα προσφύγει η Κύπρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στη Νέα Υόρκη, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σήμερα το πρωί είχαμε μια ενδιαφέρουσα και άκρως σημαντική συνάντηση με τον ΓΓ κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασα την ετοιμότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εμπλακεί σε ένα διάλογο αφενός για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς με βάση τη συναντίληψη που επικράτησε στις 9 Αυγούστου κατά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, αλλά και αφετέρου σε έναν ουσιαστικό, δημιουργικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στη βάση των όρων αναφοράς που να επιτρέπει την αποδοχή λύσης και από τις δύο κοινότητες».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το sigmalive.gr, ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε πως «εκείνο που επιδιώκουμε και που έχω καταστήσει σαφές στον ΓΓ είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και συνεπώς τη βιωσιμότητα».

Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας είπε ότι: «Ο ΓΓ φαίνεται αποφασισμένος να εμπλακεί ουσιαστικά, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τουλάχιστον από την πρωινή συνάντηση φαίνεται, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει με τον κ. Ακκιντζι, να συγκαλέσει εντός Οκτωβρίου τριμερή συνάντηση, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς».

Και συμπλήρωσε: «Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον ΓΓ τα όσα λαμβάνουν χώρα, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου, τα όσα δια δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και Τουρκοκυπρίων περί απειλής εποικισμού της Αμμοχώστου, αλλά και τις παραβιάσεις που παρουσιάζονται και καταγράφονται στη νεκρή ζώνη από τις τουρκικές δυνάμεις».

Η ατζέντα μιας πιθανής πενταμερούς

Ερωτηθείς ποια ατζέντα μπορεί να θέτει ο ΓΓ σε μια πιθανή άτυπη πενταμερή, ο πρόεδρος είπε ότι «ο ΓΓ θέλησε να ενημερωθεί για τις δικές μας θέσεις που είναι ξεκάθαρες, όπως διατυπώθηκαν και από ομιλία μου στα ΗΕ.

Έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος και διαφάνηκε η πρόθεση του να εμπλακεί ουσιαστικά και να συμβάλει για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη ενός ουσιαστικού και δημιουργικού διαλόγου. Όσον αφορά την πενταμερή υπάρχουν και σημαντικά άλλα θέματα όπως τα διαδικαστικά, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί κ.ο.κ.