Τουρκία: Προκλητική ανακοίνωση για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε το κοινό ανακοινωθέν Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, το οποίο εκδόθηκε μετά από συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της γενικής συνόδου του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απορρίπτει τη διακήρυξη και χαρακτηρίζει «παράνομη» και «μαξιμαλιστική» την πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ακσόι τονίζει ότι: «Απορρίπτουμε τις αβάσιμες αξιώσεις εναντίον της χώρας μας σε κοινή δήλωση που έγινε στο τέλος της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης».

Παράλληλα, προσθέτει ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει στην περιοχή έχουν ως στόχο να αγνοήσουν και να απομονώσουν την Τουρκία. Κάτι, που όπως υπογράμμισε, δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει.

Μάλιστα αναφέρει ότι οι χώρες που συνεργάζονται με τους Έλληνες και τους Ελληνοκυπρίους δεν έχουν λόγο να ανακατεύονται στο Αιγαίο και το Κυπριακό. «Οι χώρες της περιοχής δεν έχουν ούτε δικαιοδοσία, ούτε υποχρέωση, ούτε λόγο στα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού ζητήματος.

Στη συνέχεια ο Χαμί Ακσόι κάνει λόγο για «ανειλικρινή» στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία όταν πρώτα την κατηγορεί και έπειτα ζητά συνεργασία. «Επιπλέον, είναι ανειλικρινές από την πλευρά της Ελλάδας να προβαίνει σε αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας την ίδια ώρα που απευθύνει μηνύματα συνεργασίας προς εμάς».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις εμπλεκόμενες χώρες να δουν την πραγματικότητα που υπάρχει στην ανατ. Μεσόγειο και υπενθυμίζει ότι κανένα σχέδιο χωρίς την Τουρκία δεν θα έχει τύχη. «Καλούμε αυτές τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές, οικονομικές και γεωγραφικές πραγματικότητες στην περιοχή και να επιδιώξουν πολιτικές συνεργασίες που να συνάδουν με αυτές τις πραγματικότητες.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για σταθερότητα στην ανατ. Μεσόγειο και για μία δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού. Σχέδια σε αυτή την περιοχή που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τ/Κ, δεν πρόκειται ποτέ να είναι επαρκή και αποτελεσματικά. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τόσο τα δικά μας όσο και τα δικαιώματα των Τ/Κ στην ανατ. Μεσόγειο».