Χρ. Σταϊκούρας: Οι 9 στόχοι της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του 2019

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

 

Τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στην οικονομία, μέχρι το τέλος του 2019, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Μίλησε για νέο πλαίσιο ρύθμισης  οφειλών ιδιωτών, το οποίο θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του επόμενου χρόνου ενώ έθεσε  ως  μεγάλο στόχο ένα θετικό πόρισμα των θεσμών για την επαναξιολόγηση των βασικών παραμέτρων και της έκθεσης της βιωσιμότητας χρέους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Χρ. Σταικούρα οι 9 στόχοι για τις επόμενες 90 ημέρες είναι:

1. Κατάθεση σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη ομολόγων.

2. Μείωση των NPLs και στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

3. Κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου μετά τα μέσα Οκτωβρίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις του 2020, η νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών, οι αλλαγές στον φορολογικό Κώδικα, οι παρεμβάσεις για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το νέο πλαίσιο παροχών σε είδος, οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και οι νέες τακτικές ελέγχου.

4. Παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων, του ΠΔΕ, της μείωσης των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και της ταχύτερης πιστωτικής επέκτασης.

5. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Ελληνικό.

6. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση της γραφειοκρατίας ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις

7. Υλοποίηση εκκρεμοτήτων της τρίτης αξιολόγησης του Ιουνίου με έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων του Δημοσίου και στο νέο πλάνο αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες.

8. Νέο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα είναι ενιαίο και θα αντιμετωπίσει όλες τις οφειλές.

9. Αποπληρωμή του μέρους του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με δημοσιονομικό όφελος 75 εκατ. ετησίως.