Η Ελλάδα είναι ένα από τα τρία κράτη με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης στην ΕΕ επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την αυριανή (Τρίτη 1η Οκτωβρίου) Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, η παθολόγος-γηρίατρος Νατάσσα Κουτσούρη, διευθύντρια του Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης που λειτουργεί στο «Ερρίκος Ντυνάν».
Η ίδια πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων και μιας επιστημονικής ημερίδας αυτή την εβδομάδα, με στόχο να αναδειχθεί η ειδικότητα της Γηριατρικής και η αναγκαιότητα της γηριατρικής αξιολόγησης.
Τι είναι η Γηριατρική
«Είναι μία ιατρική ειδικότητα που ενδιαφέρεται για τις σωματικές, ψυχικές, λειτουργικές και κοινωνικές καταστάσεις των ηλικιωμένων ασθενών κατά την παροχή φροντίδας: οξείας, χρόνιας αποκατάστασης, προληπτικής και τελικής.
Η Γηριατρική υπερβαίνει την προσανατολισμένη στα ανθρώπινα όργανα ιατρική, προσφέροντας επιπρόσθετη θεραπεία στα πλαίσια μίας διεπιστημονικής ομάδας, κύριος στόχος της οποίας είναι η βελτιστοποίηση της λειτουργικής κατάστασης των ηλικιωμένων ατόμων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης.
Ο στόχος του γηρίατρου είναι η πρόληψη, αλλά και η αντιμετώπιση αυτών των πολύπλοκων καταστάσεων, όπου πολύ συχνά τα συμπτώματα είναι άτυπα και η επικοινωνία με το πάσχον άτομο δύσκολη» τονίζει η κυρία Κουτσούρη.
Η ελληνική πραγματικότητα
«Σήμερα τα άτομα άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν πάνω από 1/3 του πληθυσμού των ασθενών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι υπέργηροι άνω των 85 είναι επίσης μια ταχέως αυξανόμενη ομάδα με διπλάσια αύξηση σε σχέση με αυτή των ανθρώπων άνω των 65 και τετραπλάσια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Αν το 2006 αυτή η κατηγορία αντιπροσώπευε γύρω στο 3,8% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, σήμερα έχει φτάσει στο 5% και το 2040 θα έχει υπερδιπλασιαστεί και θα πλησιάσει το 9,5%. Θα γίνουμε λοιπόν μάρτυρες ενός αναπόφευκτου πολλαπλασιασμού των ηλικιωμένων ατόμων.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση της Eurostat τον Ιούνιο 2016, η δημογραφική γήρανση της Ευρώπης θα είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ. Ο πληθυσμός της ΕΕ το 2015 ήταν 508,5 εκατομμύρια με τους άνω των 65 ετών να αντιπροσωπεύουν το 20% του πληθυσμού, με το μεγαλύτερο ποσοστό να το κατέχουν η Ιταλία 21,7%, η Γερμανία 21% και η Ελλάδα 20,9%, με την τελευταία να αυξάνει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά της.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εκπόνησε πρόγραμμα για ολοκληρωμένη φροντίδα για τους ηλικιωμένους – Integrated Care for Older People (ICOPE) – από το 2017. Παράλληλα όρισε την “Δεκαετία της υγιούς γήρανσης 2020-2030” ως μια ευκαιρία για κοινή δράση.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις άξονες: 1) Αντιμετώπιση της λειτουργικής έκπτωσης που περιλαμβάνει περιορισμό κινητικότητας, κακή θρέψη, γνωσιακή έκπτωση, βαρηκοΐα, κατάθλιψη. 2) Τα γηριατρικά σύνδρομα που έχουν σχέση με την απώλεια της αυτονομίας όπως κίνδυνος πτώσεων, ακράτεια, οστεοπόρωση, σαρκοπενία κ.α. και 3) Υποστήριξη φροντιστών ηλικιωμένων ασθενών» εξηγεί η κυρία Κουτσούρη.
«ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, υπό τον γενικό τίτλο «Μεγαλώνοντας», στο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν θα πραγματοποιηθούν αύριο (11:00 -13:00):
α) Έκθεση φωτογραφίας και video installation, με πρωτότυπα έργα των φωτογράφων Μαριλένας Σταφυλίδου και Πάνου Μαζαράκη.
β) Παρουσίαση του Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης του Νοσοκομείου.
γ) Συζήτηση με προσωπικότητες της διανόησης και της Τέχνης για ένα θέμα που μας αφορά όλους.
Σε μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις τους, θα μιλήσουν για τη σχέση τους με τον χρόνο και θα καταθέσουν τις δικές τους εμπειρίες ζωής, σε τέσσερα διαφορετικά πάνελ, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και ο συγγραφέας – ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός, ο συνθέτης – τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος και ο καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας, οι ηθοποιοί Κάτια Δανδουλάκη και Μάρω Κοντού και η μεγάλη φωνή του ελληνικού τραγουδιού Μαρινέλλα, καθώς και ο διεθνούς φήμης ενδοκρινολόγος, ακαδημαϊκός Φώτης Παυλάτος με τον καθηγητή Χειρουργικής, Διονύση Βώρο.
Οι εκδηλώσεις για την Τρίτη Ηλικία θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με την επιστημονική ημερίδα «Γηριατρική: η ειδικότητα του μέλλοντος», στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου (8:30-15:00).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ