Η Ελλάδα διατηρεί την θλιβερή πρωτιά στην ανεργία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την θλιβερή πρωτιά στην ανεργία, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, διατηρεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τον μήνα Ιούνιο.

Ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 805.000, με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας να καταγράφονται μεταξύ των γυναικών, στο 20,9% ενώ στους άνδρες στο 13,9%.

Μπορεί η ανεργία στη χώρα μας να έχει σημειώσει μείωση στο 17%, ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει ένα θλιβερό ρεκόρ στην ανεργία των νέων αφού παραμένει σταθερή στη πρώτη θέση με ποσοστό 33%, στις νεαρές ηλικίες.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε σχέση με την περασμένη χρονιά, όπου η καταγεγραμμένη ανεργία ήταν στο 19,2% την ίδια περίοδο.

Ειδικότερα, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι:

Το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών παρέμεινε σταθερό σε σχέση με τον Μάιο αλλά έναν χρόνο πριν ήταν σημαντικά αυξημένο, στο 37,7%.

Συνολικά στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου 2019, η ανεργία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2008 (και το χαμηλότερο στην ΕΕ από το ξεκίνημα του μηνιαίων εκτιμήσεων τον Ιανουάριο του 2000).

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (17% με στοιχεία Ιουνίου 2019) και στην Ισπανία (13,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (2%) και τη Γερμανία (3,1%).

Στην Ευρωζώνη, η ανεργία μειώθηκε στο 7,4% από 7,5% τον Ιούλιο, ενώ για το ίδιο διάστημα, η ανεργία στην ΕΕ μειώθηκε στο 6,2%, από 6,3%.

Τον Αύγουστο, ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ ανήλθε στα 15,4 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 12,17 εκατομμύρια είναι πολίτες κρατών της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων, τον Αύγουστο το ποσοστό στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 15,4% και στην ΕΕ στο 14,2%. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (33% τον Ιούνιο), στην Ισπανία (32,2%) και στην Ιταλία (27,1%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Τσεχία (5,1%) και τη Γερμανία (5,7%).