Τα καλά νέα: «Πράσινο φως» για εξαγωγές μήλων στην Ινδία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το Ινδικό υπουργείο Γεωργίας έδωσε την τελική έγκριση για εισαγωγές ελληνικών μήλων καθιστώντας έτσι την Ελλάδα την πρώτη χώρα της ΕΕ που κατάφερε να έχει πρόσβαση στην αγορά της Ινδίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων που αφορούν στην εξαγωγή.

Οι πρώτες ενέργειες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2016, όταν και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), υπέβαλλε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να «ανοίξει» η αγορά της ασιατικής χώρας.

Ακολούθησαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του φακέλου από τις Ινδικές αρχές το 2017, για να ολοκληρωθούν πέρυσι με την επίτευξη ειδικής συμφωνίας για την δοκιμαστική αποστολή φορτίων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το υπουργείο «κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, οι Έλληνες εξαγωγείς σε συνεργασία με τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ και το εμπορικό γραφείο της πρεσβείας μας στην Ινδία, απέστειλαν επιτυχώς τα πρώτα φορτία Ελληνικών μήλων στην Ινδία εξασφαλίζοντας την θέση τους στην Ινδική αγορά».