Τα μέτρα του Λιμενικού για το πρόβλημα του μεταναστευτικού ζητήματος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι σημερινές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για τους τρόπους με τους οποίους χειρίζεται το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ειδικότερα το Λιμενικό Σώμα, το θέμα των μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης από την Τουρκία, αν μη τι άλλο δείχνουν ότι επικρατεί μια σύγχυση για το ποιος κάνει τι.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής φέρεται να έχει δηλώσει στην τηλεοπτική κάμερα ότι ενώ έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα στον Έβρο αναφορικά με την ανακοπή του ρεύματος εισόδου μεταναστών, δεν έχει συμβεί το ίδιο στην θάλασσα.

Αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός πως από τον Έβρο είναι μηδενική η είσοδος μεταναστών, κάτι που δεν συμβαίνει στο Ανατολικό Αιγαίο, αυτό που παρατηρεί κανείς είναι ότι ο κ. Καραμανλής αφενός έχει πλήρη άγνοια για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ σε σχέση με το Λιμενικό Σώμα και αφετέρου δεν γνωρίζει, αλλά ούτε και έκανε τον κόπο να ενημερωθεί για το πως ανταποκρίνεται το Λιμενικό Σώμα στις αποφάσεις αυτές.

Ειδικότερα, αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ που έγινε την περασμένη  εβδομάδα, το Λιμενικό Σώμα στο πλαίσιο των εντολών που έλαβε προέβη άμεσα στις εξής ενέργειες :  

– Εξήντα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αποσπάστηκαν προς τις Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στα νησιά : Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Λέρος, Σύμη, Ρόδος.

Μεταξύ των στελεχών αυτών συμπεριλαμβάνονται και στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

– Σε εξέλιξη βρίσκεται η απόσπαση σαράντα επιπλέον στελεχών προς τις Λιμενικές Αρχές Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και Καλύμνου.

– Ο συνολικός αριθμός των αποσπασμένων ανέρχονται σε 100 στελέχη, ενώ εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες μπορεί ο αριθμός αυτός να διευρυνθεί.

– Πέντε επιπλέον πλωτά του Λιμενικού Σώματος έχουν ήδη μετακινηθεί προς τις Λιμενικές Αρχές Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου.

– Επιπλέον οι Λιμενικές Αρχές Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, Κω και Σύμης έχουν ενισχυθεί με ικανό αριθμό πλωτών σκαφών τύπου magna, (δέκα στον αριθμό), του Στρατού Ξηράς. Τα σκάφη αυτά επιχειρούν ανά δυάδες και είναι επανδρωμένα με τρία στελέχη του Στρατού Ξηράς και δύο στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία και έχουν τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο.