Λ.Οικονόμου στη Βουλή: Οι φυλακές έχουν γίνει άνδρο ανομίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

 

Τα σοβαρά προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών έχουν εντοπιστεί 1.546 αυτοσχέδια όπλα και έχουν σημειωθεί πάνω από 500 συμπλοκές κρατουμένων ενώ σχεδόν σε καμία φυλακή δεν υπάρχει σύστημα ανίχνευσης και ουσιαστικού ελέγχου τόνισε ο κ. Οικονόμου. 

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Οικονόμου από το 2015 μέχρι και σήμερα υπήρξαν:

– 525 συμπλοκές κρατουμένων

– 88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους

– 7 ανθρωποκτονίες

– 28 αυτοκτονίες

– 42 στάσεις

– 2528 κατασχέσεις κινητών

– 561 περιπτώσεις ναρκωτικών

– 1546 κατασχέσεις αυτοσχέδιων όπλων.

«Με μια τέτοια κατάσταση στις φυλακές δεν νομίζω, ότι μπορούμε να συζητήσουμε για οποιαδήποτε πολιτική, για οποιαδήποτε άσκηση σωφρονιστικής πολιτικής, για οτιδήποτε άλλο» εξήγησε ο κ. Οικονόμου για να επισημάνει πως «Είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα τη ζωή των ίδιων των κρατουμένων, τη ζωή των σωφρονιστικών υπαλλήλων και την ασφάλειά τους εντός και εκτός φυλακών και να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο σε ένα εύρυθμο τρόπο λειτουργίας των φυλακών».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι πως παρά την ψήφιση νόμου το 2018 που προβλέπει την δημιουργία ομάδων αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών από κρατούμενους, έως σήμερα μόνο στον Κορυδαλλό λειτουργεί τέτοια ομάδα. «Η εν λόγω ομάδα του Κορυδαλλού αποτελείται από 21 άτομα, προερχόμενα από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, εξειδικευμένα στελέχη στον τρόπο και τη μεθοδολογία, με εκπαίδευση στα πρότυπα των ειδικών ομάδων της ελληνικής αστυνομίας και σε επιχειρησιακά πεδία, όπως αυτοάμυνα, οπλοτεχνική, συνοδεία κρατουμένων υψηλής επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα τα μέλη της να έχουν εμπειρία και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών..

Επίσης, είναι εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας, όπως κράνη, προσωπίδες, θώρακες, κλομπς, μάσκες, φίλτρα χημικών αερίων, ασπίδες, γάντια προστασίας και τα λοιπά» όπως ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα τοποθετηθούν συσκευές «jammer» για την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων ενώ μελετάται σύστημα μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων.

Πέραν αυτών ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι οι μελέτες για την μεταφορά των φυλακών του Κορυδαλλού βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. «Ο χώρος του Ασπροπύργου προτάσσεται. Είμαστε, όμως, ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Δεν είναι το τελικό πόρισμα, διότι – το θέσατε εξ υπαρχής – υπάρχουν τα χωροταξικά και όλα αυτά., που θα πρέπει να εξεταστούν. Και εφόσον εξεταστούν όλα αυτά, τότε θα υπάρξει το τελικό πόρισμα για το που θα γίνουν και ποιες άλλες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται. Είναι συγκεκριμένες οι δεσμεύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας πως «Χθες το βράδυ, γύρισα από τη Μόρια. Νομίζω ότι θα έχουμε μπροστά μας πάρα πολλά θέματα να αντιμετωπίσουμε πάνω σε αυτό. Είναι ένα πρόβλημα ιδιαίτερα εκρηκτικό, που προσλαμβάνει χαρακτηριστικά εθνικής κρίσης»