Μακρόν για μεταναστευτικό: “Λέμε όχι στον εκβιασμό της Τουρκίας”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ξεκάθαρη θέση υπέρ των ελληνικών επιχειρημάτων περί εκβιασμού των Τούρκων για το προσφυγικό, πήρε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Ο Κ. Μακρόν αφού διαπίστωσε την σοβαρή έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διαχείριση του προσφυγικού απαντώντας στην ερώτηση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική που εστιάζει στις ανάγκες και τα προβλήματα των χωρών προέλευσης, στα ανατολικά σύνορα της Μεσογείου, με διαρκή ευρωπαϊκό συντονισμό». Και επισημαίνοντας ότι η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου, είπε ότι Γαλλία δεσμεύεται στην αύξηση της χρηματοδότησης της Frontex, και στην αύξηση του προσωπικού. «Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων», τόνισε.

Η βουλευτής της ΝΔ, η οποία απηύθυνε την ερώτηση στον Γάλλο Πρόεδρο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρθηκε στις «ανησυχητικές διαστάσεις» που λαμβάνει η μεταναστευτική κρίση τους τελευταίους μήνες. Επισήμανε ότι η Τουρκία δεν κάνει καμία προσπάθεια να σταματήσει, «αν όχι κάλλιστα διευκολύνει», τις μεταναστευτικές ροές, επιδιώκοντας να πιέσει την Ευρώπη για λόγους οικονομικούς, αλλά και για να μην αντιδράσει στις κατάφορες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος συμφώνησε ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε μια αύξηση στην μετανάστευση και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη. Επίσης συμφώνησε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα αυτό για να πιέσει, σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να υποκύψουμε στην πίεση αυτή».