Συνέδριο Μάντσεστερ: Oι συντηρητικοί “σφάζονται” με φόντο το Brexit

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν στο ετήσιο συνέδριο των Τόρις στο Μάντσεστερ όταν οι σύνεδροι επιτέθηκαν με μανία κατά των 21 μετριοπαθών βουλευτών που αντιτάχθηκαν στην στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit. 

«Φυλακίστε τους!» φώναζαν αγανακτισμένοι οι συντηρητικοί βουλευτές κατά των συναδέλφων τους αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το μεγάλο ρήγμα που υπάρχει στους κόλπους των Τόρις για το θέμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι 21ενας ψήφισαν με την αντιπολίτευση τον νόμο που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει από τις Βρυξέλλες τρίμηνη αναβολή του Brexit εάν δεν υπάρξει μέχρι τις 19 Οκτωβρίου συμφωνία διαζυγίου.

«Ενήργησαν κατά του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου του Μάντσεστερ, από το οποίο απουσιάζουν πολλοί διαπρεπείς μετριοπαθείς Τόρις.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Μπόρις Τζόνσον απέπεμψε χωρίς άλλη διαδικασία τους 21 μετριοπαθείς βουλευτές ανάμεσά τους σημαντικά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο εγγονός του Τσόρτσιλ Νίκολας Σόουμς σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ στην συντηρητική παράταξη, η οποία έχει βαρύ και πολυετές ιστορικό ερίδων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μία ακόμη λεκτική παρεκτροπή, ο Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε τον νόμο ως «παράδοση άνευ όρων», διαβεβαίωσε ότι θα τον σεβαστεί…αλλά απέκλεισε αναβολή του Brexit.

Στο συνέδριο του Μάντσεστερ , οι σύνεδροι μοιάζουν ενωμένοι πίσω από τον αρχηγό τους. «Get Brexit done» (Ας υλοποιήσουμε το Brexit), επαναλαμβάνουν ασταμάτητα.

«Δεν αναγνωρίζω πλέον αυτό το κόμμα των ακραίων», δήλωσε πρόσφατα ο Φίλιπ Χάμοντ σε συνέντευξή του στους Times.

«Το κόμμα έχει γίνει πολύ επιθετικότερο, επιζητεί περισσότερο την σύγκρουση και είναι πολύ πιο πολωμένο», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκόουκ. «Δεν είμαστε πια το κόμμα του Τσόρτσιλ, είμαστε περισσότερο το κόμμα του Τραμπ», πρόσθεσε προκαλώντας χειροκροτήματα στο ακροατήριο, αλλά και πολλά «ότι θέλει λέει».

Υπερασπιζόμενος την ανάγκη μίας συμφωνίας, χωρίς την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να υποστεί τεράστιο σοκ μετά το Brexit, o Ντόμινικ Γκρίβ δήλωσε ότι πίστη στο κόμμα σημαίνει ότι όταν υπάρχει ανάγκη πρέπει να βάζει κανείς το συμφέρον της χώρας πρώτο.