Πονοκέφαλο προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι βασικές διατάξεις του φορολογικού, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα.
Και όλα αυτά ενώ οι θεσμοί γκρινιάζουν ενόψει της κατάθεσης του προυπολογισμού για την “τρύπα” των περίπου 900 εκατ. ευρώ.
Για παράδειγμα, αν και έχει αποφασιστεί ότι θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά νέος συντελεστής 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν η έκπτωση φόρου, που μετατρέπεται σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ, θα “σβήνει” σταδιακά από τις 20.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω όπως σήμερα ή αν ο “κόφτης” θα τεθεί πιο χαμηλά.
Ειδικά όσον αφορά στο αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι στις έως τώρα διαβουλεύσεις δεν έχει τεθεί ζήτημα για τη μείωση του. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι ειδικά στο μπλοκ των “Βόρειων” η γραμμή του ΔΝΤ είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής. Ποια είναι αυτή η γραμμή; Ότι το αφορολόγητο στην Ελλάδα (tax credit threshold) είναι πολύ υψηλό και καλύπτει πάνω από το 50% των φορολογούμενων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι γύρω στο 8%. Η επιχειρηματολογία αυτή συμπληρώνεται με την επισήμανση ότι όσο μένει τόσο στενή η φορολογική βάση, δεν μπορούν να γίνουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών, χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα.
Η ελληνική πλευρά, παρά τις πιέσεις που δέχεται ετοιμάζει το φορολογικό νομοσχέδιο εν όψει της αποστολής του σχεδίου Προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες σε 15 ημέρες. “Όλο το πακέτο θα είναι μέσα” είναι η μόνιμη επωδός κι αυτό σημαίνει ότι ανάμεσα στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα βρίσκονται οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα και τα μέτρα στήριξης της οικοδομής.
Ειδικότερα, αναμένονται κίνητρα σε αλλοδαπούς με “βαριά” πορτοφόλια, προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, κίνητρα σε επιχειρήσεις για παροχές σε είδος προς τους εργαζομένους τους, κίνητρα για άδειες διαμονής (golden visa), κίνητρα στο πλαίσιο του leasing οχημάτων. Επιπλέον, έρχονται αλλαγές στα όρια των υποχρεωτικών πληρωμών με πλαστικό χρήμα, όπως επίσης στα όρια για το “χτίσιμο” του αφορολογήτου με ηλεκτρονικές πληρωμές.