Ξεκινά η δημόσια πρόταση για τον ΟΠΑΠ  

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κεφάλαια άνω των 2 δισ ευρώ θέλει να ρίξει ο Τσεχικός Όμιλος SAZKA, συμφερόντων Karel Komarek, για την ενίσχυση της μετοχικής του θέση στον ΟΠΑΠ, επενδύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του Οργανισμού.

Η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που υπέβαλε την περασμένο Ιούλιο ο τσεχικός όμιλος προς τους μετόχους του ΟΠΑΠ για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών, μετά ψήφου, μετοχών τους έναντι ανταλλάγματος 9,12 ευρώ ανά μετοχή (σ.σ. τιμή κλεισίματος χθες στα 9,43 ευρώ), ξεκινά σήμερα, 1 Οκτωβρίου. Θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2019.

Συγκεκριμένα, μετά τις πρόσφατες μετοχικές αλλαγές και την συμφωνία των ομίλων KKCG (Komarek) και Emma Capital (Jiri Smejc), πλέον η SAZKA Group κατέχει το 66,7% των δικαιωμάτων ψήφου στην Emma Delta Management Ltd, ενώ το υπόλοιπο 33,3% ελέγχεται (μέσω της Giorgiella Holdings Co. Limited) από τον Γεώργιο Μελισσανίδη.

Με τη σειρά της η Emma Delta Management Ltd. κατέχει το 100% των δικαιωμάτων ψήφου στην Emma Delta Variable Capital Investment Company Ltd., η οποία ελέγχει εμμέσως (μέσω της Emma Delta Hellenic Holdings Limited, της οποίας είναι ο αποκλειστικός μέτοχος) το 32,73% των δικαιωμάτων ψήφου στην ΟΠΑΠ ΑΕ.

Η δήλωση του Τσέχου επιχειρηματία που πραγματοποιήθηκε μετά το “πράσινο φως” από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ήταν ενδεικτική των προθέσεών του. “Είμαστε ικανοποιημένοι που μπορούμε να ξεκινήσουμε την προαιρετική δημόσια πρότασή μας για τον ΟΠΑΠ, σε συνέχεια της έγκρισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η πρότασή μας, η οποία πιστεύουμε ότι είναι ελκυστική για τους μετόχους του ΟΠΑΠ, αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης μας στην ελληνική οικονομία. Η πρότασή μας, η οποία πραγματοποιείται σε μετρητά και για την οποία έχουν δεσμευθεί κεφάλαια άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσφέρει στους μετόχους του ΟΠΑΠ έναν μηχανισμό για να αποκομίσουν κέρδη από την αξία που έχει ήδη δημιουργηθεί”, αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Komarek.

Αναλυτές, πάλι, έχουν επισημάνει πως το κύριο κίνητρο του βασικού μετόχου της ΟΠΑΠ είναι η αύξηση της συμμετοχής του ξεπερνώντας τη πιθανότητα μιας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Απώτερος στόχος, ωστόσο είναι να αποκτήσει η πλευρά Komarek μεγαλύτερη μετοχική ευχέρεια για την υλοποίηση αποφασιστικών κινήσεων, με γνώμονα τη στρατηγική του για την ανάπτυξη του ΟΠΑΠ.

Σημειώνεται πως η SAZKA Group είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους παρόχους λοταριών στην Ευρώπη, διαθέτοντας ισχυρά εμπορικά σήματα σε Αυστρία, Κύπρο, Τσεχία, Ελλάδα και Ιταλία. Στον χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, πέραν της συμμετοχής στον ΟΠΑΠ, βρίσκονται η τσεχική λοταρία SAZKA, η Casinos Austria, η Austrian Lotteries και η LOTTOITALIA. Το 2018, οι μικτές εισπράξεις από παιχνίδια (wagers) των εταιρειών του ομίλου ανήλθαν συνολικά σε περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ.