Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για μια σειρά ρυθμίσεων που προβλέπει και έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από τα εργατικά συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ενώσεις.
Βασικό μέτρο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών.
Όμως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατηγορούν την Κυβέρνηση για επιχείρηση «φακελώματος».
Κυβερνητικά στελέχη απέναντι σε αυτό το επιχείρημα, υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μιλά κανείς για «φακέλωμα» και ότι η ρύθμιση αυτή σέβεται απολύτως τη συνδικαλιστική ελευθερία, καθώς σε καμία περίπτωση, δεν θίγει ζήτημα προσωπικών δεδομένων των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και των οργανώσεων των εργοδοτών.
Όπως αποσαφηνίζουν, δεν καταχωρούνται ατομικά στοιχεία των μελών τους, αλλά μόνον δημόσια έγγραφα, το καταστατικό και τροποποιήσεις αυτού και ο απρόσωπος συνολικός αριθμός των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των οργανώσεων των εργοδοτών και του πλήθους των εργαζόμενων, που απασχολούν οι επιχειρήσεις μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων ανά κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα.
Εκφράζεται η άποψη ότι η δημιουργία ηλεκτρονικών Μητρώων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών συνιστά μια κορυφαία ενέργεια που ενισχύει το συνδικαλισμό, καθώς διασφαλίζει την πληρότητα και τη διαφάνεια σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων. Επίσης, όπως διατείνονται, θα έχουμε ταχεία και ασφαλή διάγνωση αφενός της αντιπροσωπευτικότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων για την σύναψη συλλογικών συμβάσεων, αφετέρου της ικανοποίησης του αριθμητικού κριτηρίου (τουλάχιστον 50%) για τις επεκτάσεις των κλαδικών συμβάσεων.
Τέλος, με τη ρύθμιση αυτή ενισχύεται η διαφάνεια των οικονομικών των οργανώσεων, ειδικά αν χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούμενους πόρους.
Επιπλέον, τα συνδικάτα κατηγορούν τη κυβέρνηση ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου γίνεται ένα βήμα προς την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Από την πλευρά τους, κυβερνητικά στελέχη απαντούν ότι με τις σχετικές διατάξεις επιβεβαιώνεται η σταθερή θέση της ΝΔ για την ανεξαρτησία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων. “Εναρμονιζόμαστε, ωστόσο, με την επικρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική, ιδίως δε των χωρών που διαθέτουν προηγμένα συστήματα εργασιακών σχέσεων και αναπτυγμένο κοινωνικό κράτος, ενισχύοντας και διευρύνοντας το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων”
Συγκεκριμένα, εξηγούν ότι, παρέχεται -για πρώτη φορά στη χώρα μας- μια πρόσθετη δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίζουν μόνοι τους για το πεδίο ισχύος των κλαδικών συμβάσεων που συνυπογράφουν και να εξαιρούν (opt out) από την εφαρμογή τους -εάν, φυσικά, το θέλουν και οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και εργοδότες- επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα.
Αυτό ωστόσο μπορεί να αφορά επιχειρήσεις με πραγματικά και όχι εικονικά οικονομικά προβλήματα, καθώς αφορά επιχειρήσεις που έχουν σοβαρή δυσλειτουργία, που είναι σε «δεινή οικονομική θέση» και αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα. Κι αυτό προκειμένου να αποφευχθεί το λουκέτο που θα αφήσει ανθρώπους δίχως δουλειά.