Διαδηλωτές του ΠΑΜΕ εισέβαλαν σε συμβολαιογραφείο και σταμάτησαν πλειστηριασμό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε την Τετάρτη η χώρα, καθώς Συνδικάτα και Σωματεία  αντέδρασαν στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε εργασιακά και συνδικαλιστικό  νόμο μέσω του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Η κινητοποίηση του Πανεργατικού Μετώπου ξεκίνησε με συγκέντρωση χιλιάδων συμμετεχόντων στα Προπύλαια και ολοκληρώθηκε με πορεία που κατέληξε έξω από την Βουλή.

Στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, η οποία έγινε στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας ενάντια στο αντεργατικό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι των συνδικάτων μέσα από τις ομιλίες τους στα Προπύλαια στηλίτευσαν το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης τονίζοντας ότι η εφαρμογή του θα επιφέρει τα εξής:

-Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.

– Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!

– Την θέσπιση “ηλεκτρονικού μητρώου” και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.

-Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ – Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!

Στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος με δηλώσεις του κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω «αμέσως τώρα» το κατάπτυστο -όπως το χαρακτήρισε- πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε τα εξής : “Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής είναι η κυβέρνηση αμέσως τώρα να αποσύρει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που διαλύει παραπέρα τις συλλογικές συμβάσεις, που επιδιώκει να φιμώσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττει καίρια εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων».

Εντωμεταξύ, στα Προπύλαια υπήρξαν σοβαρά επεισόδια σε ξεχωριστή κινητοποίηση του Πανεργατικού Μετώπου που πραγματοποιήθηκε σε συμβολαιογραφικό γραφείο της οδού Σκουφά, στο κέντρο της Αθήνας, για την αποτροπή ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που αφορούσε πρώτη κατοικία.

Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ στην προσπάθεια τους να σταματήσουν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας εισέβαλαν στο κτίριο σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Υπήρξαν συμπλοκές σώμα με σώμα ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η αστυνομία έκανε χρήση χημικών όχι μόνο εκτός αλλά και μέσα στο κτίριο που εισέβαλλαν τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Τα πνεύματα ηρέμησαν λίγα λεπτά αργότερα όταν ανακοινώθηκε στους συγκεντρωθέντες η ματαίωση του πλειστηριασμού από το συμβολαιογραφικό γραφείο.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που μέλη του ΠΑΜΕ αποτρέπουν ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ενώ υπενθυμίζεται ότι την πρώτη φορά που είχαν πάλι προκληθεί επεισόδια είχε παρέμβει για την ματαίωση του πλειστηριασμού και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια επρόκειτο για δυόροφη παλαιά κατοικία στη Βούλα στην οποία διαμένει με το ανήλικο τέκνο της και τους υπέργηρους γονείς της. Η αντικειμενική του αξία ανέρχεται στις 500 Χιλ ευρώ και η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού είχε οριστεί στις 82.000 ευρώ.