Εντυπωσιακό φαινόμενο: Η Αθήνα “χάνεται” μέσα στο νέφος πριν την καταιγίδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ένα τεράστιο σύννεφο, κατέγραψαν πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη στιγμή που «καταπίνει» την Αθήνα προτού ξεκινήσει η μεγάλη καταιγίδα στο λεκανοπέδιο.

Μάλιστα, οι εικόνες που δημοσίευσε το Forecast Weather Greece στο Facebook από το πέρασμα της καταιγίδας πάνω από την Αττική είναι εκπληκτικές, με τα σύννεφα να “ρουφάνε” κυριολεκτικά το νομό Αττικής.

Πρόκειται για ένα shelf cloud –χαμηλό νέφος- γκριζωπής απόχρωσης τμήματα του οποίου δίνουν την αίσθηση της «πτώσης» προς το έδαφος.
Όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι πρόκειται για νέφος στη βάση της καταιγίδας που προκαλείται από την κυκλοφορία του αέρα και πολλές φορές έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το shelf cloud είναι ένα σύννεφο σφηνοειδούς σχήματος, που σχηματίζεται σε χαμηλό ύψος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και συνοδεύεται από ισχυρή βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους.

Το shelf cloud φαίνεται εντυπωσιακό, ίσως ακόμη και τρομακτικό και πολλοί το μπερδεύουν με ανεμοστρόβιλο καθώς εμφανίζεται σχετικά γρήγορα στον ορίζοντα. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ακίνδυνο, και -εκτός εξαιρέσεων- έπειτα από λίγη ώρα εξαφανίζεται.