Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Μητσοτάκης και Ντράγκι έθεσαν επί τάπητος την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αιχμή αποτέλεσαν το μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης, η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η ατζέντα των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί με γοργούς ρυθμούς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η Ελλάδα να μετατραπεί σε ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.
Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, αιχμή είναι το σχέδιο “Ηρακλής”. Πρόκειται για μία κίνηση που στοχεύει να συμπεριληφθούν περίπου 30 δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια, από τα 78,8 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο.
Με βάση το σχέδιο, οι ελληνικές τράπεζες κάθε φορά που θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια θα τα πωλούν σε επενδυτές και το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται τα κύρια ομόλογα που θα εκδίδουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς αυτό να θεωρείται κρατική βοήθεια. Οι υπόλοιπες εκδόσεις ομολόγων, τα μεσαία ομόλογα και τα μικρά ή χαμηλής βαθμίδας δε θα έχουν καμία εγγύηση από το ελληνικό κράτος.
Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώνουν προμήθεια στο κράτος, λαμβάνοντας υπόψη ως βάση το “Credit Default Swaps” για τρία ή πέντε χρόνια, ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης των ομολόγων. Στο τραπέζι της συζήτησης ήρθε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες και η συμμετοχή της χώρας μας στο νέο διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ήδη ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι και ξεκινά το Νοέμβριο.
Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις για την ενεργοποίηση του σχεδίου θα “τρέξουν” πολύ γρήγορα τις επόμενες ημέρες, με την έγκρισή του από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα. Η προετοιμασία του εφαρμοστικού νόμου έχει ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση, με στόχο ο νόμος για τη λειτουργία του ελληνικού Asset Protection Scheme να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Το σχέδιο έλαβε χθες ρητά την πλήρη υποστήριξη του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Το σημείο – κλειδί που κάνει το σχέδιο “Ηρακλής” να απολάβει της εμπιστοσύνης και των επαίνων από πλευράς ευρωπαϊκών Αρχών, είναι το ότι βαδίζει εκτός της “απαγορευμένης ζώνης” των κρατικών ενισχύσεων. Και αυτό το χαρακτηριστικό φαίνεται ότι επεσήμανε και ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε άλλη λύση που θα ζητούσε έστω και ένα ευρώ κρατικό χρήμα για τη λειτουργία ενός σχήματος μείωσης των NPLs, θα ενεργοποιούσε αυτομάτως τη λειτουργία της οδηγίας BRRD περί εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία αυτή προβλέπει πως το βάρος της κρατικής ενίσχυσης για την εξυγίανση των τραπεζών επωμίζονται πλέον οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες των τραπεζών.
Το ότι επιτυγχάνεται να λειτουργήσει ένα σχήμα μείωσης των ελληνικών NPLs χωρίς να ενεργοποιούνται οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και BRRD, δημιουργώντας, μάλιστα, μία “πατέντα” που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι το στοιχείο που κάνει τον απερχόμενο επικεφαλής της ΕΚΤ να δίνει τα εύσημα για τον “Ηρακλή”.