Θ. Βενιάμης: “Η χρήση των νέων καυσίμων χωρίς μελέτη θα προκαλέσει αναρχία στους ωκεανούς” 

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

 

Την καθυστέρηση της εφαρμογής του κανονισμού του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) που προβλέπει την επιβολή ορίου 0,5% στην περιεκτικότητα θείου, στα ναυτιλιακά καύσιμα από τις αρχές του 2020 ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κ. Θεόδωρος Βενιάμης προκειμένου να “αποτραπεί η αναρχία στους ωκεανούς” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο κ. Βενιάμης, σε συνέντευξη του, στην Lloyd’s List, εκφράζει την εκτίμηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη χρόνος και τρόπος για να δοθούν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα και να εξασφαλισθεί η χρήση ασφαλών καυσίμων για την παγκόσμια ναυτιλία επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση θα πρέπει να δοθεί, μέχρι να εγγυηθεί η πετρελαϊκή βιομηχανία την επάρκεια των νέων καυσίμων.

Είναι αδιανόητο τονίζει ο πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών να αναμένεται να λειτουργήσουν πλοία, χρησιμοποιώντας μη δοκιμασμένα και ασφαλή καύσιμα.

Η προθεσμία του 2020 που τέθηκε συνεπαγόταν τις κατάλληλες επενδύσεις από τα διυλιστήρια προκειμένου να υπάρχει παγκοσμίως επαρκής διαθεσιμότητα των νέων καυσίμων. Όμως μέχρι στιγμής “τα καύσιμα αυτά δεν επαρκούν καθώς υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί μόνο το 50% των αναγκών. Συνεπώς η ημερομηνία προσαρμογής αποδεικνύεται λανθασμένη“, λέει ο κ. Βενιάμης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ θεωρεί ότι θα πρέπει ο ΙΜΟ να μην διστάσει να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Στο σημείο αυτό η Lloyd’s List, υπενθυμίζει ότι αρχικά μόνο η ΕΕΕ προειδοποιούσε για τα προβλήματα που θα δημιουργούσε ο νέος κανονισμός ενώ σήμερα μία σειρά διεθνών ναυτιλιακών φορέων και εφοπλιστικών ενώσεων συντάσσονται με τους προβληματισμούς αυτούς.

Η ελληνική ανησυχία σχετικά με το νέο κανονισμό έχει δύο βασικές πτυχές, σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη. Η μια αφορά τα ,την ασφάλεια των καυσίμων και η άλλη την μη επαρκή διαθεσιμότητα των συμβατών με τη νέα νομοθεσία καυσίμων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου που αντιπροσωπεύει το 84% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου καθώς τα πλοία αυτής της κατηγορίας «πιάνουν» και τα πιο απομακρυσμένα λιμάνια τα οποία δεν διαθέτουν τα νέα καύσιμα.

Τέλος ο πρόεδρος της ΕΕΕ τάσσεται και κατά της χρήσης των scrubber εκτιμώντας ότι σύντομα θα απαγορευτούν καθώς ουσιαστικά επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ο ίδιος σχολιάζει ότι το club των χρηστών scrubbers μπορεί να διαφωνεί μαζί του όμως αυτός εξελέγη για να εκπροσωπήσει την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων εφοπλιστών.