Το επόμενο βήμα του Μητσοτάκη η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Εντός του Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επιδιώξει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών. Εξάλλου, θα υπάρξει σύντομα σχετική πρόταση νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Η κυβερνητική πρόταση,  βασίζεται στη συνταγματική πρόβλεψη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού «με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο» και θα προβλέπει τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους  έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα ψήφου από τον τόπο όπου κατοικούν. Όπως ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Μάλτας και του Λιχτενστάιν. 

Να σημειωθεί ότι, με βάση τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, η πρόταση αυτή δεν δίνει επιπρόσθετα δικαιώματα. Διευκόλυνση γίνεται σε ανθρώπους που έχουν αυτό το δικαίωμα, να μπορούν να το ασκήσουν και να μην είναι αναγκασμένοι να πάρουν το αεροπλάνο να έρθουν στην Ελλάδα.

Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης – με τελευταία αυτή στην ομιλία του σε συγκέντρωση ομογενών στη Ν. Υόρκη –. η  ψήφος των αποδήμων αποτελεί για την Κυβέρνηση άμεση προτεραιότητα και δέσμευση απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος που θα δίνει το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα μας,  να ψηφιστεί και από τους 300 Βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πρόταση που κατέθεσε πριν  λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ αντισυνταγματική και προσβλητική για τους ομογενείς.

Και αυτό γιατί, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν χορηγείται δικαίωμα ψήφου, αλλά δυνατότητα σε αυτούς που έχουν το δικαίωμα ψήφου, να ψηφίζουν από εκεί που διαμένουν Δεν αλλάζει δηλαδή το εκλογικό Σώμα και η χορήγηση ιθαγένειας.

Όπως υποστηρίζουν, δεν μπορεί, δίνοντάς στους εκτός της επικράτειας εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο που μένουν να ακρωτηριάζουμε το δικαίωμα ψήφου που ήδη έχουν, ορίζοντας -όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ- πως η δική τους ψήφος δεν θα συνυπολογίζεται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν μπορεί η ψήφος όσων από αυτούς έχουν την οικονομική δυνατότητα και έρχονται να ψηφίσουν από εδώ να  μετρά στο τελικό αποτέλεσμα και η ψήφος όσων δεν μπορούν να έρθουν και ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους να είναι ακρωτηριασμένη. Δεν μπορεί με νόμο να ανατρέπεται η αρχή της ισότητας της ψήφου.