Ζητείται εθνική συναίνεση πριν σκάσει η βόμβα του προσφυγικού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Μόλις πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση αποφάσισε μέτρα μεταξύ των οποίων και ενίσχυση των περιπολιών από το Λιμενικό με την ενίσχυση και της Frontex για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, ωστόσο μέχρι και σήμερα οι αφίξεις συνεχίζουν να είναι δραματικά αυξημένες.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ Αιγαίου το πρωί έφτασαν ακόμη 5 βάρκες στη Λέσβο. Τρεις στη Σκάλα Συκαμιάς με 143 πρόσφυγες και άλλες δύο στην περιοχή του Αεροδρομίου με 48 άτομα. Χθες συνολικά είχαν φτάσει άλλα 213 άτομα σε ακτές του νησιού.

Οι μεταναστευτικές ροές, όπως επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση της τάξεως των 200% μέσα σε διάστημα πέντε μηνών. Η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος 45.600 μετανάστες από τους 77.400 συνολικά που εισήλθαν στην Ευρώπη από  τη Μεσόγειο. Έχουμε, λοιπόν, αφήσει κατά πολύ πίσω αθροιστικά την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο. Μόνο το Σεπτέμβρη εισήλθαν 10.258 άτομα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των ελληνικών νησιών.

Το Λιμενικό Σώμα και η Frontex περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Ακόμα και όταν εντοπίζουν πλοιάρια να πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές κατά κανόνα δεν επιχειρούν να τα απωθήσουν. Το λεγόμενο push back αποφεύγεται, επειδή ενέχει κινδύνους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι Λιμενικό και Frontex έχουν στην πράξη μετατραπεί σε συλλέκτες και σε κάποιες περιπτώσεις σε ναυαγοσώστες.

Στο απροχώρητο η κατάσταση

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια και στον καταυλισμό Κατσικά στα Ιωάννινα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όσο γεμίζουν τα νησιά τόσο δοκιμάζονται τα όρια της Ελλάδας, των κατοίκων και των ίδιων των μεταναστών που ανάμεναν μια καλύτερη ζωή και αντί γι’ αυτήν βρίσκονται στην ουσία φυλακισμένοι.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να το θέσει προς συζήτηση κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς το επόμενο διάστημα, με σκοπό να υπάρξει συναίνεση και εάν είναι δυνατόν ενιαία εθνική πολιτική.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι το σχέδιο διεθνοποίησης του προβλήματος του μεταναστευτικού με παράλληλες επαφές με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Για το λόγο αυτό στην Τουρκία θα βρεθεί σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για το μεταναστευτικό Γιώργος Κουμουτσάκος ενώ θα ακολουθήσει η επίσκεψη στην Άγκυρα των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Προς το παρόν, πάντως, ως πρώτη προτεραιότητα έχει τεθεί η ανακούφιση των νησιών. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σταδιακή μετακίνηση 25.000 μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα ωστόσο όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη αυτό δεν είναι λύση καθώς όσοι φεύγουν από τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά, άλλοι τόσοι καταφτάνουν.  Στη Σάμο, στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, στεγάζονται 5.500 άνθρωποι, οκταπλάσιοι από όσους χωράει. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε σκηνές με υποτυπώδη πρόσβαση σε τουαλέτες, καθαρό νερό και ιατρική βοήθεια. Στην Κω 3.000 άτομα ζουν σ’ έναν χώρο για 700.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανθρωπογεωγραφία των πρόσφατων αφίξεων καταδεικνύει ότι 65% είναι Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, ενώ οι Σύριοι είναι πια λίγοι. Μέχρι και Τούρκοι έρχονται, επειδή φοβούνται διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν.

Welt: Ένας στους 50 επιστρέφει στην Τουρκία 

Στους απελπιστικά αργούς ρυθμούς επιστροφών μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία επικεντρώνεται ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Welt σύμφωνα με το οποίο μόνο ένας στους 50 παράτυπους μετανάστες κάνει το ταξίδι της επιστροφής.

«Η Ελλάδα είναι και πάλι ελκυστική για παράτυπους μετανάστες λόγω της χρόνιας αποτυχίας των ελληνικών αρχών να απελάσουν άτομα χωρίς δικαίωμα ασύλου», γράφει η Welt σε ρεπορτάζ της με τίτλο «βοήθεια στην Ελλάδα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες BAMF».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στο πλαίσιο των επαφών των υπουργείων Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας στην Αθήνα, οι συνεργάτες της γερμανικής υπηρεσίας για τη Μετανάστευση θα καταθέσουν προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Στον τομέα αυτό οι ελληνικές αρχές έχουν σχεδόν αποτύχει, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο έλεγχος των προσφυγικών ροών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι την πρωτόδικη απόρριψη χορήγησης ασύλου δεν διαδέχεται σχεδόν ποτέ μια τελεσίδικη, που αποτελεί όμως προϋπόθεση για μια επαναπροώθηση στην Τουρκία.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει, μάλιστα, ότι από τις 1970 επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, οι 801 έγιναν το 2016, οι 683 το 2017, οι 322 το 2018 ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχαν γίνει μόλις 101.