Αυστηρότερες προυποθέσεις για χορήγηση ΑΜΚΑ σε αιτούντες άσυλο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σχέδιο με το οποίο θα γίνεται πιο αυστηρό, το καθεστώς χορήγησης ΑΜΚΑ σε μετανάστες, αντικαθιστώντας το καθεστώς που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ το οποίο – σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις» αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016 μπορούσαν να αποκτήσουν ΑΜΚΑ οι αιτούντες άσυλο πρόσφυγες. Η απόφαση έφερε την υπογραφή του τότε υπ. Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου. Μάλιστα, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, το 2019, με νέα απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα, επί υπουργίας Εφης Αχτσιόγλου, το μέτρο για χορήγηση ΑΜΚΑ επεκτάθηκε και στους μετανάστες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικά έγγραφα που αποκάλυψε το Star οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας παρατήρησαν αθρόα προσέλευση για έκδοση ΑΜΚΑ από δήθεν αιτούντες άσυλο Αλβανικής και Γεωργιανής υπηκοότητας οι οποίοι έμπαιναν στα νοσοκομεία. Επίσης παρατηρήθηκε αθρόα είσοδος γυναικών για δωρεάν τοκετούς σε δημόσια νοσοκομεία.

Ποιοι δικαιούνται ΑΜΚΑ και ποιοι όχι

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»:

Οι πολίτες που δικαιούνται ΑΜΚΑ

  1. Έλληνες υπήκοοι που κατοικούν στη χώρα
  2. Ομογενείς με ταυτότητα ομογενούς που διαμένουν στη χώρα μόνιμα
  3. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στη χώρα και δεν εργάζονται, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους
  4. Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας και τα μέλη οικογενείας τους

Οι πολίτες που ΔΕΝ δικαιούνται ΑΜΚΑ

  1. Έλληνες που δεν κατοικούν στη χώρα
  2. Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού, στο πλαίσιο συναλλαγών τους με τη Φορολογική Διοίκηση με προηγούμενη ασφάλιση ή χωρίς την ύπαρξη προηγούμενου χρόνου ασφάλισης στην Ελλάδα.
  3. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ στη χώρα για διάστημα μικρότερο των 3 μηνών και δεν πρόκειται να εργαστούν στη χώρα.
  4. 4.Ανήλικοι πολίτες χωρών της ΕΕ που γεννήθηκαν στη χώρα και οι Ευρωπαίοι γονείς τους δεν κατοικούν και δεν εργάζονται στη χώρα
  5. Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς
  6. Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι ισχυρών τίτλων διαμονής που δεν παρέχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και για την έκδοση του τίτλου διαμονής γίνεται δεκτή η ιδιωτική Ασφάλιση.