Μοσκοβισί: Εύσημα σε Μητσοτάκη – Αισιοδοξία για τον προυπολογισμό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

 

Αισιόδοξος για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2020 εμφανίστηκε ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 στο 3,5% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να αλλάξει.

“Έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος. Έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, που υπάρχει σήμερα”, ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αθήνα.

Ακόμη εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμα 15 περίπου ημέρες διαπραγματεύσεων, έως τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να αποσταλεί ο προϋπολογισμός στις Βρυξέλλες.

Απέφυγε πάντως να προτείνει μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που παραμείνει το δημοσιονομικό κενό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν πρόκειται να πω τι θα κάνει η κυβέρνηση, η χώρα δεν είναι σε πρόγραμμα, είναι κυρίαρχη”.

Σε ερώτηση για το αν θα μπορέσει να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2020, ο Μοσκοβισί απάντησε αρνητικά.

Για το πότε θα μπορέσει να ληφθεί μία τέτοια απόφαση από το Eurogroup, ανέφερε ότι “όσο πιο ισχυρή είναι η θέση της Ελλάδος τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξουν και οι στόχοι”. Μίλησε για μία σταδιακή μείωση του στόχου, εξηγώντας ότι ποτέ δεν ήταν θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μπορούν να καταστούν βιώσιμοι μακροπρόθεσμα οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Σε ερώτηση γιατί δεν ενεργοποιήθηκε στην πρώτη έγκριση παρεμβάσεων στο χρέος η απόφαση του 2018 για χρήση του ποσού των κερδών ομολόγων για “συμφωνημένες επενδύσεις” (agreed investments) και τι θα γίνει στην τρέχουσα 4η αξιολόγηση, ο Επίτροπος απάντησε ότι η ελληνική πλευρά έχει ιδέες για τη χρήση των κερδών και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.

Η Κομισιόν, όπως ανέφερε, είναι έτοιμη να εξετάσει τη χρήση του εν λόγω ποσού για επενδυτικούς στόχους. Κατέστησε, σαφές, όμως ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις:

– Να υπάρχει ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2020 και μια θετική έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση.

– Να να ληφθεί σχετική απόφαση από το Eurogroup.

Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, ο Μοσκοβισί σχολίασε ότι “βρισκόμαστε σε μία καινούργια φάση, σε μία φάση επιστροφής στην κανονικότητα”. Επισήμανε ακόμη ότι τα χρόνια της κρίσης ήταν δύσκολα αλλά η Ελλάδα τα άφησε πίσω της.

Ο Επίτροπος έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι συνεργάζεται στενά και ότι υπάρχει κοινή κατανόηση στόχων, ενώ έχουν ήδη ληφθεί μέτρα επιτάχυνσης του ΑΕΠ. Αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν αυτός ήταν υπουργός, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία.