Παρμενίων: Για πρώτη φορά πρωθυπουργός παρακολουθεί νυχτερινή στρατιωτική άσκηση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Για πρώτη φορά Πρωθυπουργός -ο Κυριάκος Μητσοτάκης- παρακολούθησε από κοντά νυχτερινή άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του «Παρμενίωνα».

Και επίσης για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η νυχτερινή άσκηση του «Παρμενίωνα», που σχεδόν παγίως υλοποιείται στην περιοχή της Θράκης και του Έβρου, πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερς και επισήμων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την παρακολούθηση μέρους της τελικής φάσης της άσκησης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Η προφανής στόχευση της Αθήνας -της κυβέρνησης και των επιτελών του Υπουργείου Αμυνας- ήταν με την πραγματοποίηση της νυχτερινής άσκησης ΤΑΜΣ «Βελισσάριος 2019», στο πεδίο Βολής Αετός, στην Αλεξανδρούπολη, την Πέμπτη το βράδυ, και στο πλαίσιο του «Παρμενίωνα 2019», να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα για την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Εν μέσω συνεχών προκλήσεων, παραβιάσεων στο Αιγαίο και παρανομιών στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, η Ελλάδα επεδίωξε να καταδειχθεί με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποτελεσματικές μέρα και νύχτα – ότι τα καταφέρνουν με οποιοδήποτε βαθμό δυσκολίας.

Το σενάριο προέβλεπε εισβολή« εχθρικών» δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου, νυχτερινές ώρες, και την άμεση αναχαίτισή τους από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η απόκρουση του εχθρού έγινε με ομοβροντία πυρών από τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός. Με πυρά από τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, με βολές από το πυροβολικό, από τα άρματα μάχης LEO2Hel, βομβαρδισμό στόχων από μαχητικά F-16.

Και όλα αυτά τη νύχτα, υπό τα βλέμματα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, της στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και βουλευτών.

Η αποτελεσματική -σε εικόνα και ουσία- απάντηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ολοκληρώθηκε με επιθετική ενέργεια: την κατάληψη ζωτικού εδάφους του «εχθρού».

Μετά το τέλος της άσκησης τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Άμυνας στάθηκαν στη δύναμη αποτροπής του Ελληνικού Στρατού.

«Διαπίστωσα από κοντά, βράδυ, το αξιόμαχο όλων των μονάδων και των στελεχών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρατηρούν και επαγρυπνούν. Είναι σε διαρκή ετοιμότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους γείτονες.

Και πρόσθεσε πως η «άμυνα της χώρας βρίσκεται σε στιβαρά χέρια».

Ο Παρμενίων 2019, η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ολοκληρώνεται την Παρασκευή με την τελική φάση που θα υλοποιηθεί στη Σαμοθράκη.

Αποκολλήθηκε η φρεγάτα «Έλλη», συνεχίζεται η άσκηση

Εν τω μεταξύ, η φρεγάτα «Έλλη», που συμμετέχει στη μεγάλη διακλαδική άσκηση, για άγνωστο λόγο και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, τα ξημερώματα προσάραξε προσωρινά σε αβαθή στην αμμώδη περιοχή της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη, ωστόσο μετά τις προσπάθειες αποκολλήθηκε και η άσκηση θα ολοκληρωθεί όπως ήταν προγραμματισμένο.