Πομπέο: Υπογράφει αύριο την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στην Αθήνα έφτασε το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Επικαιροποίησης της διμερούς αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας λίγο έλειψε να μην καρποφορήσουν παρά την πρόθεση των δύο πλευρών να φθάσουν σε συμφωνία. Για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια χρειάστηκε να παρέμβει προσωπικά ο Νίκος Δένδιας και να διαπραγματευτεί με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Τελικώς προέκυψε συμβιβασμός και το Πρωτόκολλο θα υπογραφεί. Για την Ελλάδα, ήταν σημαντικό ότι όλες οι στρατιωτικές διευκολύνσεις που θα παραχωρηθούν στους Αμερικανούς θα είναι εντός ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων κι αυτό επετεύχθη. Από την άλλη, οι Αμερικανοί αποκτούν όλα όσα ήθελαν στη βάση της Σούδας, αλλά και διευκολύνσεις στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η Αθήνα επιδιώκει να αποσπάσει εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εθνική της ασφάλεια, λόγω του τουρκικού επεκτατισμού. Σ’ αυτό το επίπεδο, όμως, δεν έχει καταφέρει πολλά πράγματα, επειδή η Ουάσιγκτον τηρεί ακόμα μία διττή στάση έναντι της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, και λόγω της πολύ σημαντικής για την Ουάσιγκτον αμυντικής συμφωνίας, αλλά και λόγω των τριγωνικών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα αναδεικνύεται παίκτης-κλειδί για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Το πρόγραμμα του Μάικ Πομπέο

Τον Μάικ Πομπέο υποδέχθηκε σήμερα στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Αύριο, Σάββατο, στις 10.30 το πρωί, ο Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 11.25 π.μ., ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι στις 12.30, θα διεξαχθούν συνομιλίες στο υπουργείο, με επίκεντρο ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Επίσης θα γίνει υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κόμματα και συλλογικότητες ετοιμάζουν διαδηλώσεις κατά της έλευσης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ενώ διαμαρτύρονται για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που αφορά στις στρατιωτικές βάσεις.

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, το ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα, τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, η «Πρωτοβουλία ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο», στην οποία συμμετέχουν από κοινού το ΚΚΕ (μ-λ), το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑ.Ε., το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΟΚΔΕ, η ΑΡΙΣ, η Παρέμβαση, καλούν σε διαδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου (12.00, άγαλμα Βενιζέλου).