Σε άνοδο οδηγούν τη Wall Street τα καλά νέα από την αγορά εργασίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κέρδη καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς τα σημερινά στοιχεία από την αγορά εργασίας περιόρισαν τους φόβους των επενδυτών για εξασθένιση της οικονομίας.

Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας το ποσοστό της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία προσέθεσε 136.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, ενώ ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε από 3,7% τον Αύγουστο στο 3,5% τον Σεπτέμβριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του MarketWatch προέβλεπαν τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας, με το ποσοστό της ανεργίας να παραμένει αμετάβλητο στο 3,7%.

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές ενισχύθηκαν κατά 2,9% από τον Σεπτέμβριο του 2018, που είναι όμως ο χαμηλότερος ρυθμός από τον Ιούλιο του 2018, γεγονός που προβληματίζει εν μέρει τους επενδυτές.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο εμπορικός πόλεμος στην αμερικανική οικονομία, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να διευρύνει τις “εχθροπραξίες” με την αύξηση των δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύεται κατά 157 μονάδες ή 0,60% στις 26.358,27 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,68% στις 2.930,50 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται 0,74% υψηλότερα στις 7.930,51 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Apple σημειώνει ισχυρά κέρδη 2,3% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά από δημοσιεύματα ότι ο τεχνολογικός κολοσσός ζήτησε από τους προμηθευτές του iPhone 11 να ενισχύσουν την παραγωγή τους.

Στον αντίποδα, οι μετοχές HP Inc. σημειώνουν βουτιά σχεδόν 4% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα προχωρήσει σε περικοπές σχεδόν 9.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει.