Στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης πριν καν ξεκινήσει η διάθεση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

 

Με υψηλές τιμές αναμένεται από τις 15 του μήνα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και όπως εκτιμούν παράγοντες τις αγοράς η τιμή στα αστικά κέντρα θα ξεκινά από 1.060 ευρώ το λίτρο ενώ για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και τα νησιά αυτή η τιμή αναμένεται να φτάσει και τα 1,220 ευρώ το λίτρο.

Η περσινή περίοδος είχε ξεκινήσει με μέση τιμή Επικράτειας στα 1,14 ευρώ και είχε “κλείσει” στα 1,08 ευρώ το λίτρο, μετά από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Παραγγελίες για φέτος δεν υπάρχουν ακόμα, καθώς οι καταναλωτές αναμένουν τις αλλαγές στη φορολογία των καυσίμων και του επιδόματος θέρμανσης.

Σε ότι αφορά τη φορολογία η  τελευταία παρέμβαση που έγινε στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης των καυσίμων δεν ήταν προς όφελος των νοικοκυριών. Το Μάιο του 2016, μέσα στο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων, με τα οποία κλείδωσε η 2η αξιολόγηση, έγιναν αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων και συγκεκριμένα ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη ανέβηκε από τα 0,67 ευρώ στα 0,70 ευρώ το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης σκαρφάλωσε από τα 0,33 ευρώ στα 0,41 ευρώ το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 0,23 ευρώ στα 0,28 ευρώ το λίτρο.

Στη βενζίνη τα δημοσιονομικά περιθώρια μείωσης του ΕΦΚ είναι μάλλον ανύπαρκτα, αλλά για το πετρέλαιο θέρμανσης εξετάζονται όλα τα δεδομένα, αν και οι παρεμβάσεις στο σύστημα επιδότησης θεωρούνται πιο πιθανές, λόγω μικρότερου κόστους. Οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών πιο σαφή στοιχεία για το φετινό πλεόνασμα, που δείχνει να διαμορφώνεται κοντά στο 4%, με επικρατέστερο σενάριο την αναδρομική αύξηση της επιδότησης για τους περσινούς δικαιούχους ή/και την επαναφορά του συστήματος της προκαταβολής.

Αναμένοντας την έναρξη της φετινής περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται για τους ελέγχους στη διακίνηση. Με ειδική εγκύκλιο του, ο Γ.Γ. Βιομηχανίας, Π. Καλλίρης, έδωσε το σήμα για ελέγχους στα βυτιοφόρα από τις 15 του μήνα.

Συγκεκριμένα:

– Στον έλεγχο του μετρητή του οχήματος και την πληρότητα του φακέλου τεκμηρίωσης, ο οποίος βρίσκεται υποχρεωτικά, επί του βυτιοφόρου.
– Στον έλεγχο των σωληνώσεων του βυτιοφόρου, με αντιπαραβολή τους με το «Πιστοποιητικό Σωληνώσεων», το οποίο βρίσκεται υποχρεωτικά επί του βυτιοφόρου.
– Στον έλεγχο των συνοδευτικών παραστατικών διακίνησης με την επισήμανση ότι στο Δελτίο Διακίνησης, πλέον των λοιπών στοιχείων, αναγράφεται ο αύξων αριθμός της αυτόματα εκδιδόμενης απόδειξης εσόδου από το σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών καθώς και οι αριθμοί καθεμίας από τις εκδοθείσες «Αποδείξεις λιανικής/Δελτία αποστολής» ή εκδοθέντα «Τιμολόγια/Δελτία Αποστολής», που αφορούν τις παραγγελίες που διακινούνται στο συγκεκριμένο δρομολόγιο.
– Στη μέτρηση της ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης επί των δεξαμενών του βυτιοφόρου, με χρήση του εξοπλισμού που υποχρεωτικά φέρουν τα βυτιοφόρα και σύγκρισή της με τις ποσότητες επί των παραστατικών διακίνησης.

Σημειωτέον ότι η παρεμπόδιση ελέγχου, η απόκρυψη ή παραποίηση στοιχείων, πέρα από τις ποινικές κυρώσεις, επισύρει και πρόστιμο 5.000 ευρώ.