Τι περιλαμβάνει το ν/σ του υπ. Υγείας για κάπνισμα και ΕΟΔΥ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας».

Σχετικά με την αντιμετώπιση του καπνίσματος σε δημόσιους και άλλους χώρους στην αιτιολογική έκθεση του ν/σ σημειώνεται πως καταργείται η διάταξη που επιτρέπει σε καζίνο και κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. καθώς και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, η διαμόρφωση κλειστών χώρων που επιτρέπεται το κάπνισμα.

Παράλληλα, επεκτείνεται η απαγόρευση κατανάλωσης προϊόντων καπνού που ισχύει για τους κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων. Για κάθε παράβαση της τροποποιούμενης ρύθμισης προβλέπεται επιβολή προστίμου ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες, από 50 ευρώ που ισχύει και 500 ευρώ τους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων

Μετατίθεται η έναρξη εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων σχετικά με την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης με μη νικοτινούχο υγρό, την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην αγορά των μασώμενων καπνικών προϊόντων, του καπνού που λαμβάνεται από την μύτη και των υποκατάστατων καπνού.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας περιλαμβάνονται, ακόμη, διατάξεις για την μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, όπου πλέον θα υπάγεται στην εποπτεία του υπουργού Υγείας. Όπως σημειώνεται από τα 7 μέλη του ΔΣ τα έξι θα ορίζονται από τον υπουργό και το έβδομο μέλος θα προτείνεται από τον Σύλλογο εργαζομένων. Επιπλέον το σχέδιο νόμου, περιλαμβάνει διατάξεις για τα φάρμακα, την επιτροπή τιμών κ.ά.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από την ολομέλεια της Βουλής.