Τι συμβαίνει με το iron ore;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

H αυστραλιανή κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση για χάλυβα κυρίως λόγω των κλιμακούμενων εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και των ανησυχητικών δειγμάτων για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην τριμηνιαία του έκθεση, το αυστραλιανό Υπουργείο Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστημών αναφέρει ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση και κατανάλωση χάλυβα φαντάζουν λιγότερο ευοίωνες, καθώς οι κίνδυνοι σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνονται.

Το υπουργείο αναμένει παγκόσμια κατανάλωση στους 1,763 δις τόνους για το 2019, 1,78 δις τόνους για το 2020 και 1,8 δις τόνους για το 2021.

Οι κορυφαίες βιομηχανίες χαλυβουργίας στον κόσμο βλέπουν ζοφερό το μέλλον τους, καθώς η σινοαμερικανική κόντρα επισκιάζει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ και οι πολύ υψηλές τιμές σιδηρομεταλλεύματος το πρώτο εξάμηνο του έτους περιόρισαν σημαντικά τα κέρδη τους.

Το αυστραλιανό υπουργείο εκτιμά ότι οι τιμές iron ore θα υποχωρήσουν στα $57,50/τόνο το 2021, $61,40/τόνο το 2020 και $80,10/τόνο φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2019 οι τιμές iron ore άγγιξαν έως και τα $120/τόνο, λόγω των στρεβλώσεων στην παγκόσμια προσφορά (κατάρρευση φράγματος σε ορυχείο της Vale, κ.λπ.).

Μάλιστα, τόσο η Morgan Stanley όσο και η Macquarie Group συγκαταλέγουν το σιδηρομετάλλευμα στα λιγότερο προτιμητέα -για επένδυση- εμπορεύματα. Τέλος, η έκθεση του υπουργείου αναφέρει ότι, καθώς η Κίνα αντικαθιστά το iron ore με scrap, οι κινεζικές εισαγωγές από τις εγχώριες χαλυβουργίες θα μειώνονται έως το 2021.