«Ανάβουν οι μηχανές» στον ΣΥΡΙΖΑ με περιοδείες Τσίπρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Το στοίχημα της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή θέλει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δείξει πως τα αντανακλαστικά του στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και οι βουλευτές του δεν υστερούν σε τίποτα απέναντι στους υπουργούς της κυβέρνησης.

Νέα αντάρτικα, όπως η διαφοροποίηση των τεσσάρων βουλευτών στο νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες δεν έχουν θέση από εδώ και πέρα στις μάχες που θα δοθούν, αφού στόχος των «86» είναι να περάσουν όλα τα κρίσιμα τεστ του Οκτωβρίου και να εμφανιστούν συμπαγείς απέναντι στη ΝΔ.

Οι ρυθμίσεις για τις αλλαγές στο άσυλο σε σχέση με το προσφυγικό έρχονται στη Βουλή και στη αρμόδια επιτροπή η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να αποδείξει πως η κυβέρνηση κατάλαβε την πρώτη της γκάφα, μετά το ΚΥΣΕΑ, που μιλούσε για κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών και έκανε πίσω. Αυτό που θέλουν να δουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τι εννοεί το Μαξίμου με την επίσπευση των διαδικασιών. Οι αρμόδιοι τομεάρχες έχουν προετοιμαστεί και θα αντιδράσουν αναλόγως σε οποιαδήποτε ρύθμιση έρχεται σε σύγκρουση με το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο.

Είναι πολύ πιθανόν σήμερα να οριστεί πότε θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση της Novartis. Η Δευτέρα θεωρείται πιθανή ημέρα και σε αυτή την περίπτωση στα κομματικά επιτελεία θα επικρατήσει πυρετός ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η διαδικασία θα κορυφωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν μέσω του συγκεκριμένου θέματος να κάνουν έναν αντιπολιτευτικό come back.

Στην Κουμουνδούρου θα επιμείνουν να υπενθυμίζουν το «δεξιό ρεβανσιστικό παρελθόν της ΝΔ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η γαλάζια παράταξη συνεχίζει την άθλια πλεκτάνη της συγκάλυψης του σκανδάλου της Novartis και της στοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων που το ανέδειξαν.

Επειδή πάντα τις τελικές εντυπώσεις τις κερδίζει η οικονομία το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή θα μπει στο «μικροσκόπιο» της Κουμουνδούρου. Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να δουν τι κρύβεται στα «ψιλά γράμματα» του προγράμματος της κυβέρνησης και ποιες προεκλογικές της υποσχέσεις δεν κράτησε. Παράλληλα θα τρέχει και η διαδικασία της επιτροπής της Συνταγματικής αναθεώρησης, όπου ουσιαστικά οι «μηχανές των κομμάτων ζεσταίνονται» για το άρθρο 32 και την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εκτός «κάδρου» δεν θα μείνουν από εδώ και πέρα ούτε για μια ημέρα τα εσωκομματικά, αφού ο πήχης της εγγραφής των νέων μελών πρέπει να ανέβει όσο πιο ψηλά γίνεται. Χθες στην Κουμουνδούρου προχώρησαν στον ορισμό της επταμελούς Γραμματείας του Οργανωτικού Γραφείου. Θα αναλάβει τον συντονισμό τόσο της διαδικασίας ανοίγματος του κόμματος όσο και της πορείας προς το Συνέδριο.

Όπως αποφασίστηκε θα μετέχουν τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Καλαμαρά, ο Αντώνης Κοτσακάς, η Κατερίνα Κνήτου και ο Κώστας Πουλάκης. Ένας από τη ΔΗΜΑΡ ο Στέργιος Καλπάκης και δύο από την Προοδευτική Συμμαχία, ο Νίκος Μπίστης και ο Χάρης Τσιόκας.

Οι εκδηλώσεις σε ολους τους νομούς της χώρας θα εκκινήσουν από την Αχαΐα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να δώσει ο ίδιος το παρών στην Πάτρα και στην Κρήτη, ενώ δεν αποκλείεται αν είναι όλα έτοιμα η πρώτη περιοδεία του να γίνει ακόμη και στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Η νέα γραμματεία Οργανωτικού θα ορίσει εντός των επομένων ημερών τα δίδυμα που θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές στις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα (ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από την προοδευτική Συμμαχία). Δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας που έρχεται να οριστεί και η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο.